szita karoly01Tiszteletlen, elszomorító és felháborító – ezekkel a szavakkal minősítette Szita Károly Ursula von der Leyen válaszlevelét, amelyben az Európai Bizottság elnöke felelt a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének még tavaly ősszel elküldött kéréseire.

Az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere (Fidesz-KDNP) a somogyi vármegyeszékhelyen a témában tartott sajtótájékoztatón felidézte: az orosz-ukrán háborúval összefüggő uniós szankciós politika megváltoztatását és azt kérte a bizottság elnökétől, hogy tegyék elérhetővé a felzárkózási és helyreállítási alap magyar polgárokat is megillető forrásait. A kérések az elmúlt három évtizedet tekintve példás összefogást eredményeztek, az azokat megfogalmazó levélhez a magyarországi települések mintegy 80 százaléka, több mint 2500 önkormányzat csatlakozott – emlékeztette az újságírókat Szita Károly.

„A levél mellett kiálló polgármesterek, önkormányzatok hétmillió embert képviselnek, ennyien kértek segítséget a szankciók okozta magas árak csökkentésében – mondta –, tiszteletlenség, hogy Ursula von der Leyen fél év elteltével válaszolt, levelének tartalma pedig elszomorító és felháborító, mert semmibe veszi hétmillió ember akaratát, az őket képviselő önkormányzatok véleményét.”

Szavai szerint az Európai Bizottság elnökének válaszában az áll, hogy „Brüsszel szerint a szankciók jók, azokat fenn akarják tartani, és megértik ugyan a jelenlegi magas energiaárakkal kapcsolatos aggályainkat”, de ezt a problémát „oldjuk meg mi magunk”.

„Ez több mint cinikus, mert a baj okozói nem mi vagyunk, hanem kaptuk, viszont az elszenvedői a városokban és a falvakban élő magyar állampolgárok” – foglalt állást az MJVSZ elnöke, akiszerint „mára kiderült, hogy Brüsszelre nem számíthatunk”. Egyúttal köszönetét fejezte ki a magyar kormány együttműködéséért és támogatásért, ennek eredményeként a magyar önkormányzatok több tízmilliárd forint támogatást kaptak, és át tudták vészelni a szankciók okozta energiaválság legnehezebb hónapjait.

„Továbbra is elszenvedői vagyunk a brüsszeli döntéseknek – folytatta –, mert mára világossá vált, hogy a szankciók nem érték el céljukat, hiszen a háborúnak nem vetettek véget, súlyos következményeiktől azonban mindannyian szenvedünk.” Kijelentette, hogy az önkormányzatok a jövőben is mindent megtesznek azért, hogy mentesítsék polgáraikat a szankciós politika negatív hatásaitól. „Csak magunkra számíthatunk, ezért most még nagyobb önkormányzati összefogásra van szükség – mondta –, a falvainkban és a városainkban élők békét, nyugodt életet szeretnének.”

Hirdetés