jatszoJövőre 13 milliárd forinttal, 42,5 milliárdra emelkedik az önkormányzatok fejlesztéseinek állami támogatása, az uniós pályázatok önrészének kiegészítésére 16,9 milliárd jut, s 10 milliárdot kapnak az adósságátvállalásból kimaradt települések – írja a Világgazdaság.

A 2014. évi költségvetés tervezetében az áll, hogy jövőre 42,532 milliárd forint lesz a helyi önkormányzatok fejlesztési célú állami támogatása. Egy Pintér Sándor belügy- és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által aláírt mellékelt dokumentum alapján az idén 29,527 milliárdos állami fejlesztési forrása volt a településeknek, így jövőre 13,3 milliárddal több pénzt szánnak erre célra. Jövőre sem címzett, sem céltámogatással nem fog beruházás indulni, amelyre az idén még 35 milliót fordítottak. A vis maior keret az idei 8 milliárdról 7,7 milliárdra csökken.

Az indoklás szerint már az idén átcsoportosítás történt annak érdekében, hogy az állami fenntartásba és működtetésbe került köznevelési intézmények épületeiben váratlan események miatt keletkezett károk helyreállításra a szükséges forrás rendelkezésre álljon. Így a központosított fejlesztési támogatások címszó alatt az idei 21,492 milliárd forintról jövőre 34,832 milliárd forintra nő az összeg. (Ezen felül az uniós támogatásokból ennél sokkal többet fordíthatnak majd fejlesztésekre a települések).

Mire fordíthatják?

Jövőre 16,9 milliárd forint lesz az önkormányzatok és társulásaik uniós fejlesztési pályázatai saját forrás kiegészítésének támogatására. A forrásokat például igénybe vehetik majd vízgazdálkodási, egyes környezetvédelmi, szociális városrehabilitációs célokra. Fejleszthetik így az egészségügyi alapellátást, járóbetegszakellátást, valamint a bölcsődei, óvodai és általános iskolai ellátást nyújtó intézményeket, belterületi közutak, kerékpárutakat. Azok a települések részesülnek például az önrész támogatásból, amelyek társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradottak, illetve a jelentős munkanélküliséggel sújtottak, vagy a kedvezményezett kistérségek települései között szerepelnek, vagy kimaradtak az eddig közel 700 milliárdos adósságkonszolidációból.

Az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések címszó alatt 15,12 milliárd forint szerepel a jövő évi büdzsében. Itt egy külön 10 milliárdos tétel szerepel az adósságkonszolidációból kimaradt 1200 településnek. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, Schmidt Jenő lapunknak korábban azt nyilatkozta, hogy így mintegy 60-80 milliárdos fejlesztés jöhet így létre az érintett településeken. Tállai András államtitkár azt jelezte, hogy az uniós támogatások önrészét fedezhetik ebből a keretből, a támogatás részleteit jövő év elején határozzák majd meg.

Az egyes települési feladatokhoz kapcsolódó fejlesztési támogatásokra egymilliárdos keret van. Ebből a keretből önkormányzati intézményeket (maximum 30 millió forintig), óvodai, iskolai és utánpótlás sport infrastruktúrát újíthatnak fel (maximum 20 millió forintig), vagy közbiztonság növelését szolgáló fejlesztéseket (maximum 10 millió forintig) valósíthatnak meg. A főváros külön kétmilliárdot kap egyes feladataihoz kapcsolódó fejlesztéseinek támogatására.

A lakossági közműfejlesztés támogatására jövőre 1,35 milliárdot szánnak. Erre például olyan személy jogosult, aki az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét meg nem haladó nyugellátásban, illetve időskorúak járadékában, normatív lakásfenntartási támogatásban, aktív korúak ellátására, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül. A támogatást gázelosztó vezetékhálózat, víz- és csatornahálózat, közcélú villamos hálózat, valamint szilárd burkolatú járda, közforgalom elől nem elzárt magánút építésére használhatják fel.

Százmillió a mozik digitalizációjára

A jövő évi büdzsé tervezetében egyes kulturális célú fejlesztések is szerepelnek, így például az „ART” mozihálózat digitális vetítésre történő átállásának műszaki, technikai feltételeinek biztosítására 100 millió forintot terveznek. Könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelésre, muzeális intézmények szakmai támogatására 820 millió forintot szánnak. A keretből lehetőség van infrastruktúra technikai, műszaki fejlesztésre is. A kompok, révek fenntartására, felújítására 192 milliós előirányzat szerepel.

Hirdetés