fejlesztCsalódott, aki arra számított, hogy azonnal konkrét, kézzel fogható eredményei lesznek a kormány és a nagyobb települések vezetői közt november közepén elindult konzultációsorozatnak. Pedig úgy harangozták be Orbán Viktor kormányfő kaposvári látogatását, hogy ott részleteket tudhatunk meg az önkormányzati adósságcsökkentésért cserébe kért növekedési- és gazdaságfejlesztési tervről. Arról, hogy a kabinet miképpen képzeli el a helyhatóságok gazdasági aktivitásának felpörgetését. Amire nagy szükség lesz, hogy tartósan 2 százalék fölé kerüljön a GDP - írja a Figyelő Online.

Valójában maguk az önkormányzatok is csak a ködöt szurkálják. Találgatják, mire lehet jó ez a program. „Politikai ügy, én erről nem nyilatkozhatok" - hárította el lapunk megkeresését az egyik önkormányzati érdekvédelmi szervezet képviselője. Volt, akit sikerült szóra bírnunk. Az elmondottak alapján úgy tűnik, a kormány egy részletes állapotfelmérést vár el a települések irányítóitól. Mélyebbet és aktuálisabbat, mint ami a Központi Statisztikai Hivatal szokásos jelentéseiből, illetve népszámlálási felméréseiből kirajzolódik. „Mondok egy példát. Ahol nagyobb az idősek aránya, ott meg kell keresni a feltételeit a fiatalok letelepedésének. Ahol nincs, vagy kevés az internetes lefedettség, ott az ifjabb nemzedék nem vesz házat, nem keres kiadó lakást. Nekünk ezeket az összefüggő információkat kell egybegyűjtenünk, és leraknunk a kormány asztalára" - mondta forrásunk.
A konzultációsorozat 2014. január 17.-én zárul, ez idő alatt 30-35 településre (elsősorban megyei jogú városokhoz) mennek el a kormány tagjai. Majd ezt követően, a jövő év második felében, 2015 első hónapjaiban indulhatnak el a gazdaságfejlesztési tervek - tájékoztatta a Figyelőt a KIK. Hatásuk ezt követően válik érzékelhetővé - közölték. Vagyis a gazdasági növekedést leghamarabb 2015-től serkentheti a program

Hirdetés