Jövőre az ideinél kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak a költségvetési szervek és az önkormányzatok.


A Pénzügyminisztérium államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára, Berczik Ábel tett erre ígéretet a Magyar Államkincstár XXIII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciáján Egerben. A javuló körülmények részben a gazdasági növekedésnek köszönhetők, amely 2024-ben várhatóan újra eléri a négy százalékot. Emellett az előrejelzések alapján az idei 17 százalékos infláció is radikálisan, hat százalékra csökken. Az önkormányzatok költségvetési támogatása ezzel párhuzamosan mintegy nyolc százalékkal nő, ezt kiegészíti a minimálbér, a garantált bérminimum, valamint a pedagógus illetmények emelése.

A helyhatóságok költségvetési támogatásának legfőbb célterületei között van a rezsivédelem, ugyanakkor a kormány arra számít, hogy az ideinél lényegesen kiszámíthatóbbak lesznek a jövő évi rezsiköltségek, így ehhez kevesebb többlettámogatásra lesz szükségük az önkormányzatoknak.

Az egyensúlyi helyzet „hangsúlyosabb megjelenése” is fontos szempont lesz, amit megalapoz a helyi iparűzési adó idei rekordmértékű növekedése – mondta a helyettes államtitkár. Kitért arra is, hogy a családtámogatások szintén változatlanul az elsődleges célterületek közé tartoznak, így az önkormányzati bölcsődék és óvodák fenntartásához is „kellő mennyiségű” támogatást ad a kormány, míg az új férőhelyek teremtését többletfinanszírozással segíti. Berczik Ábel azt is közölte, hogy az önkormányzatok rendelkezésére álló állami támogatás 2024-ben mintegy 1100 milliárd forint lesz, azaz bő egyharmada a helyhatóságok teljes költségvetésének.

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke elmondta, hogy a 2019 óta minden helyhatóság számára elérhető elektronikus szakrendszert 3197 önkormányzat használja. Az egyéni felhasználók száma idén 5830-cal nőtt, így eléri 40 ezret. A rendszerben nyilvántartott adózók száma több mint 650 ezerrel nőtt a fővárosi önkormányzat augusztusban megtörtént integrációját követően. Az államkincstár célja a rendszer további fejlesztése a még inkább felhasználóbarát működés érdekében.

Ignácz Balázs, Heves vármegye főispánja arról beszélt, hogy a területi közigazgatás és az államkincstár vármegyei szinten sok szálon kapcsolódik egymáshoz. Az idei konferencia újdonsága volt, hogy az adórendszerrel összefüggő témák mellett az önkormányzatok gazdálkodásával kapcsolatos információk, ezen belül a számviteli kérdések is nagyobb hangsúlyt kaptak.

Hirdetés