szamologepAz önkormányzati adósságkonszolidáció miatt is nyújtott be módosító indítványokat a jövő évi költségvetéshez a parlament szakbizottsága csütörtökön. Az országgyűlés honlapján olvasható módosító indítványok egyike szerint 4 milliárd forintról 64 milliárdra emelkedne a települési önkormányzatok adósságkonszolidációjához kapcsolódó állami támogatás.

Az indoklásból kiderül, hogy egyes, kisebb összegű, illetve jellegük miatt át nem vállalható ügyletek konszolidációját az állam e tételek előtörlesztésével fogja megvalósítani. "A kifizetések zavartalansága érdekében biztosítani szükséges, hogy a teljesülés külön szabályozás nélkül is eltérhessen az előirányzattól" - olvasható a költségvetési bizottsági javaslat indoklásában.

A települési önkormányzatok által fenntartott, illetve támogatott előadó-művészeti szervezetek támogatása 11 milliárd 899 millió forintról 11 milliárd 344 millió forintra csökkenne. A színházak támogatása több mint félmilliárddal, 9 milliárd 434 millió forintra esik. Az indoklás szerint ennek oka az, hogy a Budapesti Operettszínházat az önkormányzattól átvette a kormány, így annak a támogatása visszaszáll az Emberi Erőforrások Minisztériumára.

A kötelező óvodába adás elvetése miatt 132 milliárd 232,5 millió forintról 132 milliárd 29 millió forintra csökkenne az óvodapedagógusok bértámogatása. Az óvodák működtetési költsége pedig 16 milliárd 743 millióról esne 16 milliárd 711 millió forintra.

A fővárosi, továbbá a megyei és járási kormányhivatalok az eredeti 119 milliárd 590 millió támogatás mellé további 1 milliárd 244 millió forintot kapnának a bizottság javaslata szerint. Ennek forrása a szociális és gyermekvédelmi, gyermekjóléti továbbá köznevelési feladatellátás keretének a csökkentése.

A rendőrség dologi kiadásra 792 millió forint többlethez jutna, ezt az összeget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal igazgatásától javasolja elvonni a bizottság. Az átcsoportosítás célja a közúti határátkelőhelyek üzemeltetése.

A főváros kötelezően ellátandó helyi közösségi közlekedési feladatainak támogatása 10 milliárdról 24 milliárd forintra emelkedik. Ennek forrása az áfabevételek azonos mértékű növelése.

A tanyafejlesztési program 1 milliárd 415 millió forintos előirányzatához, a tanyavillamosításra további 250 millió forintot adna a bizottság.

Sportági fejlesztésre, illetve a sportszövetségek adósságrendezésére az eredeti előirányzat 10 milliárd 979 millió forint volt. Ehhez a bizottság 1 milliárd 572 millió forint kiegészítést javasol.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezetben szereplő 1 milliárd 140 milliós területfejlesztési célelőirányzatból 220 millió forint külön sorra kerül, és ez az összeg a Balaton fejlesztésére szolgál majd.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közútkezelői feladatokat vett át az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-től. Ezzel összefüggésben 10 milliárd forint tőkeemelésre van szüksége, amellyel azonos összegű tőkét vonna ki az MFB az ÁAK-ból a bizottság javaslata szerint.

A jogi segítők és a kirendelt ügyvédek óradíja 3 ezer forintról 4 ezer forintra emelkedne az egyik módosító javaslat szerint.

Az ügyészség a termőföld tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó jogszabályi rendelkezések kijátszására irányuló jogügyletek feltárására és megakadályozására 500 millió forint többlettámogatást kapna. A bővített kiadások forrása a Miniszterelnökség fejezetben szereplő rendkívüli kormányzati intézkedések költségvetési címe.

Hirdetés