gyerekkajGyermekenként havi 5000 forinttal kerülne többe az óvodások ingyenes étkezése az önkormányzatok számára – reagált a kormányzati tervekre Gémesi György. Ez Gödöllő esetében 50 millió forint többletkiadást jelentene, de arról még nem kaptak tájékoztatást, hogy ezt miből kellene fedezniük. A polgármester szerint gond az is, hogy a kedvezményt nem rászorultsági alapon kapnák a családok.

Az óvodák fenntartása és üzemeltetése önkormányzati feladat, amelynek költségeit az állam bizonyos mértékig biztosítja. Ez az összeg azonban nem elég, a működtetés egy részét maguknak kell megoldani – mondta el a Rádió Orient műsorában a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. Hiányzás esetén ráadásul nem kapnak támogatást, holott az óvónő díját és a fűtést ilyenkor is meg kell téríteni. „Az állam szép lassan kivonul az önkormányzatok finanszírozásából” – fogalmazott Gémesi.

Újabb terheket róna településekre, hogy a kormány döntése értelmében várhatóan 2016-tól a gyerekek egy része ingyen ehet majd az óvodákban. A jelenlegi rendszer szerint a szülők fizetik az alapanyagot, ami 250-270 forint naponta, a rezsit pedig a település és az állam állja. „630 milliós bekerülésnél 300 millió forintot fizet az önkormányzat” - mondta Gödöllő polgármestere.

A szülői hozzájárulás nélkül tehát gyermekenként havi 5000 forinttal kerülne többe az ingyenes étkeztetés a helyhatóságok számára - a polgármester hozzátette, ez Gödöllő esetében 50 millió forint többletkiadást jelentene. Az önkormányzati szövetségek támogatják a kezdeményezést, de arról még nem kaptak tájékoztatást, hogy ezt miből kellene fedezniük. Gémesi arra számít, hogy a kormány a településekhez befolyó iparűzési adóra (hipa) hárítaná a kieső összeget. A MÖSZ elnöke azonban hangsúlyozta, a hipának a gazdaságfejlesztést kellene szolgálnia, hiszen a helyi cégek adják össze. Az önkormányzati rendszerben található 650-700 milliárd forintnyi hipa fele már most is működésbe megy – hívta fel a figyelmet. Amennyiben az állam nem állja a kiadásokat, új adók kivetésére – például járda- vagy útépítési hozzájárulásra - kerülhet sor.

„A játék arra megy ki, hogy az önkormányzat legyen a bűnös szerv, aki szankcionál … Nem jó, ha centralizál a kormányzat, mert lemond 3200 potenciális partnerről, és lemond arról a kreativitásról, amely segítené a kormányzati törekvéseket” – hangsúlyozta a MÖSZ elnöke.

A városvezető kifogásolta az ingyenes étkezés feltételeit is, miszerint a szülőknek nem munkáltatói igazolás, hanem csupán bevallás alapján kell jövedelmükről számot adniuk. Hozzátette, a kedvezményt rászorultság alapján kellene biztosítani, a jómódú családoknak pedig hozzá kellene járulniuk gyermekük ellátásához.

Gémesi György kifejtette, a csökkenő gyerekszám is nehézségek elé állítja helyhatóságokat, hiszen ugyanazt az infrastruktúrát kevesebb pénzből kell fenntartani. A polgármester szerint nem fog jelentősen nőni a létszám a kötelező óvodáztatás miatt sem, mivel a 3 évesek nagy része már most is jár óvodába. Nem a férőhelyek számával, hanem az elosztással van baj, mivel az agglomerációban zsúfoltság van, a vidéki intézmények viszont üresek – fejtette ki.

Hirdetés