A veszélyek korában különösen fontos az önkormányzatok kiegyensúlyozott gazdálkodása.


Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI útján is felhívta a figyelmet: meg kell előzni, hogy egy önkormányzat fizetésképtelenné váljon, és ezzel leálljon bármilyen közszolgáltatás. Azt írta: az önkormányzati törvény módosításával a települések csak olyan konszolidált költségvetést fogadhatnak el, amely nem tervez hiánnyal. Így tehát sem az önkormányzat, sem a 30 milliárd forint mérlegfőösszegű önkormányzati cégek költségvetése nem lehet tervezetten mínuszos.

Abban az esetben, ha egy önkormányzat mégis hiánnyal fogadja el a konszolidált költségvetését, a kormányhivatal önkormányzati csődbiztost jelöl ki, akinek a fizetésképtelenség megelőzése a feladata – ismertette.

A csődbiztos áttekinti a helyi önkormányzat gazdálkodását, valamint feltárja, mi vezetett a nem megalapozott költségvetés elfogadásához. Emellett a csődbiztos feladata figyelemmel kísérni a helyi önkormányzat gazdálkodását, véleményezni a képviselő-testületi ülésre készült költségvetést érintő előterjesztéseket.

A csődbiztos tanácskozási joggal részt vesz a képviselő-testület ülésén, mandátuma a jogszerű gazdálkodás helyreállításáig tart – olvasható az államtitkár közleményében.

Hirdetés