epulet2Az önkormányzatok semmilyen kártérítést nem kapnak az átadott épületekért – tette világossá a kormány.

Több, összességében milliárdos nagyságrendet képviselő értékű hódmezővásárhelyi épület is egyházi tulajdonba kerülhet, miután a bennük oktatási intézményeket fenntartó egyházak bejelentkeztek értük – derül ki az RTL Híradójából.

A Domonkos-rend és Szeged-Csanádi egyházmegye azt a két-két ingatlant igényelte a város önkormányzatától, amelyben óvodát, illetve általános iskolát működtet. De a helyi reformátusok is bejelentkeztek két – összesen 940 millió forintot érő – épületért.

Márki-Zay Péter, a város polgármestere azt mondta a csatornának, hogy a református egyház olyan ingatlanokra adta be az igényét, amelyeknek csak egy részét használja. Korábban pénzért vásárolták volna meg az épületeket, most azonban egy – a KDNP-s miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt által beterjesztett – tavaly decemberben elfogadott törvénymódosítás nyomán ingyen megkaphatják.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint az épületek átadásánál a korábbi egyházi kárpótlási gyakorlatot kellene követni: az ellenértéküket valamilyen formában ki kellene fizetni az önkormányzatoknak.

A csatorna megkérdezte a kormányt, hogy adnak-e kárpótlást az önkormányzatoknak. A Miniszterelnökség azt közölte, hogy „nincs szükség kártalanításra, hiszen visszakerülhet az önkormányzat rendelkezése alá az adott ingatlan”. A törvény szerint ez akkor történhet meg, ha például megszűnik az egyház, vagy az iskola, amely az épületben működik.

Tavaly a közoktatási intézmények 12 százalékát működtették egyházak.

(HVG.hu)

Hirdetés