szlaBizonyos településeken egyik napról a másikra működésképtelenné válhatnak az önkormányzati tulajdonú helyiségeket bérlő cégek az áramszámlák miatt, miközben az elektromosenergia-árak folyamatosan mennek lefelé.

A XIX. kerületi önkormányzat tavaly decemberig nettó 27 forint/kilowattórás (kwh) áron adta tovább az áramot a tulajdonában lévő Wekerlei Kispiac bérlőinek, akiknek hálózat-használati szerződés alapján számlázza tovább az energiát. Ez az áramdíj idén kilőtt közel 269 forint/kilowattórára, amelyre még rárakódik az áfa és a rendszerhasználati díj is. A helyhatóság egy évre fix áron kötötte meg ezt a meglehetősen kedvezőtlen díjú szerződést, amit most egy az egyben tovább hárít a bérlőire is.

A piacot úgy építették, hogy csak egy főmérője van, s mindenki, aki az épületben üzletet bérel, almérő alapján kapja az áramot, ami azt jelenti, hogy nincs közvetlen szerződésben az áramkereskedővel A 24.hu korábban megírta, hogy a versenypiaci áramszolgáltatás területén számos kis és közepes vállalkozás kötött borsos áron határozott idejű, fix áras szerződésket – gyakorta azért, mert nem volt más választási lehetősége. Az önkormányzati üzletek almérős bérlőinek még ennyi mozgástere sem volt: most dönthetnek, vagy elfogadják a fejük felett megkötött ajánlatot, vagy pedig szedik a sátorfájukat.

Hihetetlen lesz, amikor az új számlák elkezdenek beérkezni. Most még meg sem küldték őket, de a szerződés láttán immár négy bérlő zárt be vagy korlátozta a tevékenységét – hívta fel a figyelmet egy, a piacon közösségi kávézót üzemeltető bérlő.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés