ado66Mentesítené az önkormányzatokat és az önkormányzati cégeket a közműadó hatálya alól György István főpolgármester-helyettes. Az adótörvényeket már megszavazta a parlament, a fővárosi lobbi így egy kicsit későn ébredt – írjí í napi.hu.

A közművezetékere januártól vetett ki adót a parlament, hogy így tömködje be az ágazati különadók megszüntetése miatt kieső bevételeket. Adót kell fizetni minden vezeték után, legyen az telefonkábel, villanyvezeték vagy bármely más közmű. Az eredetileg tervezett 60 milliárd forinttal szemben 51,5 milliárdot szedtek be az adófizetőktől az adó első évében - ám az állam szempontjából talált pénznek bizonyult az új sarc kivetése.

A közműadót eredetileg önkormányzati adóként képzelték el, ám a sokadik Matolcsy-csomag részeként végül költségvetési adóként lett bevezetve. Az adó megfizetése alól a törvény eleve mentesíti az állami cégeket, de nem fizet vezetékadót sem a Mavir, sem a Mol Nyrt., míg a kisebb hálózattal rendelkező - jellemzően helyi kábelszolgáltatók - csökkentett adót fizetnek. 

A fővárosi önkormányzat ezekben a napokban szembesült azzal, hogy a közműadót az önkormányzatnak is meg kell fizetni - csak idén 707 millió forintot - olvasható György István (Fidesz) képviselő, főpolgármester-helyettes módosító javaslatában, amit az energetikai salátatörvényhez nyújtott be a politikus. A parlament épp hétfőn fogadta el az adótörvényeket - köztük a közműadó fazonírozását - így a fővárosi lobbi későn kapcsolt, ennek ellenére nagy valószínűséggel a parlamenten átmegy a mostani javaslat. 

Ha a parlament elfogadja a módosítást, akkor minden olyan közművezeték kikerülne vezetékadó hatálya alól, amely állami, önkormányzati tulajdonban van, vagy olyan szolgáltatást bonyolítanak rajtuk - pl. közvilágítást -, amit az önkormányzat vagy az állam finanszíroz. A javaslat mellett érvelhetnek úgy a képviselők, hogy ezzel az adóval az állam az egyik zsebéből a másikba rakja a pénzt, ám ezen logika mentén akkor minden adófizetési kötelezettség alól mentesíteni lehetne az önkormányzatokat. A javaslat ugyanakkor nem mentesíteni teljes mértékben az az önkormányzati cégeket az adó alól, csak abban az esetben, ha vezetékeken közszolgáltatás folyik. A javaslat elfogadása esetén a közműadó nem terhelné sem a települések büdzséjét, sem a központi költségvetést.

Az energetikai salátatörvényről karácsony előtt szavazhatnak a képviselők, bár a mostani formájában a javaslat csak 2014-től mentesítené az önkormányzatokat az adó megfizetése alól, vagyis az nem lenne visszamenőleges hatályú.

Hirdetés