bankszovetsegA Magyar Bankszövetség tudomásul veszi az önkormányzati adósságkonszolidációt, és üdvözli a kormány azon törekvését, hogy a helyi önkormányzatok váljanak a helyi gazdaságfejlesztés motorjaivá - közölte a bankok érdekképviseleti szerve.

Mint hírül adtuk, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfői bejelentése szerint a kormány február 28-áig minden település hátramaradt adósságát átvállalja, összesen mintegy 420 milliárd forint értékben. Az államtitkár közölte azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági konzultációt kezdeményez az érintett településekkel, amelyektől azt várja, hogy az átvállalt hitelekért cserébe szervezőként kapcsolódjanak be a helyi gazdaság élénkítésébe.

A Magyar Bankszövetség szerdai közleményében kifejti: tudomásul veszik, hogy a mintegy 420 milliárd forint összegű, még fennálló önkormányzati adósság 2014. februári határidővel, az Államadósság Kezelő Központ részére történő átadásával véget ér az önkormányzati szektor pénzügyi szerkezetátalakítása, amelynek előző három köre a megyei önkormányzatok 2011. decemberi, az 5000 fő alatti települések 2012. decemberi, valamint az 5000 fő feletti települések 2013. júniusi adósságkonszolidációja volt.

A szervezet hangsúlyozza: a magyar bankszektor továbbra is kész betölteni szerepét a magyar gazdaságban, egyebek között azáltal, hogy az önkormányzati szektornak számlavezetési szolgáltatásokat, likviditási hiteleket, valamint az EU társfinanszírozású projektekhez nyújtott önrész- és támogatás-előfinanszírozási lehetőségeket biztosít.

Hirdetés