czomba sandor02A versenyszférában létrehozott új munkahelyek is fontos szerepet játszottak a foglalkoztatás bővülésében mind az utóbbi egy, mind pedig az utóbbi három évben; ennek is köszönhető, hogy a KSH friss adatai szerint két évtizedes rekordot döntött a foglalkoztatottak száma idén nyáron - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Idén június-augusztusban 3 millió 981 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ez 67 ezerrel (1,7 százalékkal) több, mint egy évvel korábban. Az idén nyáron 440 ezer munkanélküli volt Magyarországon, 16 ezerrel kevesebb 2012 harmadik negyedévéhez viszonyítva; a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal 9,9 százalékra mérséklődött.

A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Czomba Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy 2009 nyara óta először csökkent 10 százalék alá a munkanélküliségi ráta, ami kedvező tendencia. Hozzáfűzte: korábban a foglalkoztatás és a munkanélküliség egyszerre nőtt, néhány hónapja e kettő már elvált egymástól, és a munkanélküliség csökkenő pályára állt. A gazdaságilag aktívak száma folyamatosan nő, a munkanélküliek számának csökkenése pedig elsősorban a foglalkoztatás bővüléséből adódik.

A kormányváltáshoz képest 2013. június-augusztusban 225 ezerrel, 2010 nyarához képest 180 ezerrel többen dolgoztak. A 225 ezres bővülésből 89 ezret magyarázott a közfoglalkoztatás emelkedése, és csaknem ugyanennyit, 88 ezret a versenyszférában dolgozók számának emelkedése - ismertette a változást Czomba Sándor, hozzátéve, hogy ezen kívül 48 ezerrel nőtt bő három év alatt a vendégmunkások, vagyis a külföldön dolgozó magyarok száma. Utóbbi adat kapcsán az államtitkár jelezte: a KSH a munkaerő-felmérésben az egy éven belüli mozgásokat méri, a több éve külföldön élő és dolgozó migránsokat nem mutatja a felmérés, így az mondható el, hogy az utóbbi három évben az egy éven belüli vendégmunkások száma nőtt 48 ezerrel. Az államtitkár szerint ebben az emelkedésben az is szerepet játszhatott, hogy Németország és Ausztria 2011 májusában nyitotta meg munkaerőpiacát Magyarország előtt.

Czomba Sándor emlékeztetett arra, hogy a 2011-ben megalkotott Magyar Munka Tervben is azt vizionálták, hogy a foglalkoztatás bővülésében 2012-2013-ban jelentős szerepet fog játszani a közfoglalkoztatás, mert a versenyszféra nem lesz olyan mértékben jelen a válságból való kilábalás időszakában, mint azt a kabinet szeretné.

A foglalkoztatottak létszámának növekedését ágazatok szerint vizsgálva az látszik, hogy elsősorban a feldolgozóipar - azon belül a járműgyártás - és a mezőgazdaság húzta a bővülést, valamint a közigazgatás, amelyben a közfoglalkoztatás számai is benne vannak - ismertette az államtitkár. Ezzel szemben a kormányváltás óta az építőiparban és az oktatásban csökkent a foglalkoztatottak létszáma.

Mind a teljes, mind pedig a részmunkaidős foglalkoztatottak száma emelkedett a kormányváltás óta: a részmunkaidős 54 ezerrel, a teljes munkaidős pedig több mint 170 ezerrel, és a több mint 3 millió 900 ezer foglalkoztatottból csak 300 ezret foglalkoztatnak részmunkaidőben. A KSH adatai Czomba Sándor szerint a fiatalok foglalkoztatásának területén is visszaigazolják a kormány intézkedéseit, amilyen az Első munkahely garancia program vagy a Munkahelyvédelmi akcióterv: a 15-24 éves fiatalok közül 2013 nyarán több mint 230 ezren dolgoztak, szemben az előző év azonos időszaki mintegy 213, és a 2011 nyári 221 ezerrel.

Hirdetés