kozmunka0Sárga napocskák, illemszabályok, Petőfi vers és alsó tagozatos számtanpéldák szerepelnek a téli közmunkásképzésben. A kormány 24 milliárdot költ a programra. Erről a Népszabadság számol be.

Nem illik engedni, hogy a gyerekünk a hinta előtt állva, toporzékolva kiszekírozza a másik gyereket a hintából. Illik viszont a gyermek pisiltetéséhez olyan helyet választani, ahol vélhetően nem közlekednek a négykézláb mászó apróságok. Ilyen és ehhez hasonló illemszabályokat taníttatnak a kormány téli közmunkaprogramjának képzésében résztvevőknek. De persze nemcsak ezt. Így például köszönni tanulnak, elsajátítják, hogy vita akkor alakul ki, ha két vagy több ember nem ért egyet. Tudásukat gyarapítandó leírják a számokat egytől ötig és figyelmeztetik őket, hogy a betűknek írott alakjuk is van. Egyebek mellett ezekre okítják a legfeljebb az általános iskolát végzett csaknem 48 ezer közmunkást. Nekik – "az értékteremtés jegyében" – óvodásoknak, vagy legfeljebb kisiskolásoknak való feladatokat kell megoldaniuk az iskolapadban április végéig. A képzésre összesen 24 milliárd forintot fordít európai uniós forrásból a kormány –írja a Népszava.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár sajtótájékoztatón számolt be a programról. Elmondta többek között, hogy például húszezren OKJ-s képzésen vehetnek részt, 29 ezer embernek betanító jellegű oktatást szerveztek, további 48 ezer, legfeljebb nyolc általános iskolát végzett ember pedig úgynevezett alapkompetencia-fejlesztésen vesz majd részt, amelynekmoduljaitaz állami tulajdonú Türr István Képző és Kutató Intézet által dolgozta ki.

Néhány példa: az órákon feladatul kapják majd például, hogy "kicsi színes papírral jelezzék, hogy vannak aznap és hogyan érkeztek a képzésre". A válaszhoz egy mosolygós napocskás, egy kék felhőkkel eltakart napocskás, illetve egy fehér felhős, esős kép közül választhatnak. Az "Újra olvasok, írok, számolok" alapozó fejlesztésben például magánhangzókat kell ismételni, miközben azok kiejtését kell megfigyelni. Ezt az "a", "i", "ó", "e" hangok kiejtését formázó ajkakkal segítik.

Az "életviteli kompetenciák" fejlesztésén belül megtanulnak köszönni és elsajátítják azt is, hogy a káromkodás "visszatetsző, kulturálatlan és többnyire durva, hirtelen támadt indulatot fejez ki, amelyet az illető másképpen nem képes levezetni".

De azok sem jártak sokkal jobban, akik az OKJ-s képzésen vehetnek részt. A kínálatban szerepel például a háztáji állattartó és háztáji növénytermesztő tanfolyam, de tanulhatnak motorfűrész-kezelőnek, motoroskasza-kezelőnek, parkgondozónak, tisztítástechnológiai szakmunkásnak, azaz takarítónak. Ezekkel a képességekkel nem valószínű, hogy a hazai és a külföldi munkaerőpiacon jobb munkavállalói pozícióba kerülnek.

Gúr Nándor, az MSZP alelnöke szerint miközben rengeteg akkreditált szervezet van az országban, csak egy szűk kör jut hozzá a képzéseket támogató forrásokhoz. Úgy fogalmazott: "benne vannak a csókosok is". Sós Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője pedig úgy fogalmazott: a közmunkások téli képzése tipikus példája annak, hogy lehet egy jó ügyet elrontani.

Egy kis feladat a képzéshez

Egy éve lapunkat megtisztelte Tállai András belügyminisztériumi államtitkár egy maga által írt levéllel. Ezt az eredeti helyesírással tettük közzé. Ismét megtesszük azzal a céllal, hogy további példákat ajánljunk a közmunkások képzéséhez.

"A pályáztatott terület nagysága 2798 ha, a pályázók száma 41 db ebből nyertes pályázatok száma 25 db tehát a pályázók közel 2/3a nyertes. De Önöket csak a 2 család pályázata érdekli a többi 23 aki nyert az nem és a többi 1897 ha sorsa sem. Ez is jelzi hogy irásuknak mi a célja. Nézzük a két pályázó életutját és a hozzám füződő kapcsolatát.

Demeter Péter: felesége és az én feleségem harmad unokatestvérek. Kapcsolatot tartunk. Közöttünk semmilyen üzleti, politikai kapcsolat nincs. Minden állitás ami arra utal hogy engem arra kért volna hogy segitsem a földbérlethez az hazugság. Nézzük a mezőgazdasági tevékenységét. Helyben lakó hiszen Gelejen él születése óta. Mezőgazdasággal 1993! óta foglalkozik. Jelenleg 150 ha legelővel és 800 db birkával rendelkezik. A kiirásnak minden tekintetben megfelel. De tudjuk ez most nem érdekes.

Hagyacki József: a Mezőkövesd Zsóry Sportegyesületben együtt vagyunk vezetők már több mint 10 éve. Közöttünk más emberi kapcsolat vagy üzleti vagy politikai nincs. Hagyacki József nem kért semminemü lobbizásra, kapcsolatunk kizárólag a sportra koncentrálódik. Vállalkozását sosem láttam, tevékenységét nem ismerem. Elmondása szerint 1970 óta a mezőgazdasági főiskola elvégzése óta már mezőgazdasággal foglalkozik. 1991 óta van saját vállalkozása, fiával együtt végzi a tevékenységét aki agrár egyetemet végzett. Tehát családi vállalkozás. Kettejüknek 330 ha legelő van birtokukba és 373 db szarvasmarhával rendelkeznek. Tulajdonukba van egy un. vágópont( régi nevén vágóhid). Ime ez a nagy »borsodi csalás«!”"

Hirdetés