Nem hosszabbították meg a Fertő-tavi gigaberuházás vízjogi engedélyét. A már eleve meghosszabbított engedély tavaly október végén járt le, és a vízjogi hatóság a további hosszabbítás érdekében indított eljárást az április 29-i határozatával megszüntette a Fertő Tó Barátai Egyesület hétfői közleménye szerint.


A Fertő Tó Barátai Egyesület szerint a jelenleg jogi eljárás alatt levő környezetvédelmi engedély alapját a vízjogi engedély adja, ezért várhatóan a Győri Törvényszék a környezetvédelmi engedélyt harmadszor is hatályon kívül fogja helyezi – olvasható a hvg.hu cikkében.

Lázár János építési és beruházási miniszter május 15-én a Sopron TV-nek adott interjújában azt mondta: május 10-én a Magyar Közút felvonult a területre, hogy az északi területen lévő kikötőhöz vezető út munkálatait elvégezze annak érdekében, hogy a kikötőt a felújítás után használhassák a vitorlások és a horgászok. Hozzátette, ezzel a beruházással 90 napon belül meg akarják teremteni annak lehetőségét, hogy a soproniak legalább a tó egy részét használni tudják.

A Lázár által említett beavatkozások a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elnöke, Kun Zoltán szerint engedélykötelesek, de a pontos tervekről az érintett feleket – köztük a civil szervezeteket – nem tájékoztatták. A Fertő Tó Barátai Egyesület szerint a Fertő partra tervezett Élmények Otthona projekt továbbra is átláthatatlan, és Lázár ígérete, hogy 90 napon belül átadják a kikötőt, minden alapot nélkülöz, hiszen jelenleg nincsenek meg a szükséges hatósági engedélyek.

Hirdetés