Ütemterv szerint halad a vízügyi infrastruktúra fejlesztése.


A Tisza-völgyben 5,6 milliárd forint uniós és hazai forrásból átépítik az 50-60 éves védelmi központokat és 48 kilométeren javítják az árvízvédelmi töltéseket – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig). A beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és két területi (Közép-Tisza-vidéki és Körös-vidéki) vízügyi igazgatóság konzorciumában valósul meg.

A vízügyi infrastruktúra fejlesztése közvetlenül és közvetetten is hozzájárul az árvízi biztonság növeléséhez a Tisza-völgyben. A beruházás része az Apavára védelmi központ átépítése, a karcagi gépszín építése, valamint a Gástyás II. szivattyútelep rekonstrukciója, amely magában foglalja a jelenleg dízelként üzemelő telep elektromosítását is. Ezzel jelentősen nő a belvízi biztonság, továbbá a nyomócsőhálózat átalakításával a gástyási öntözőcsatorna kapacitása.

A szolnoki védelmi osztag telepén a védelmi gépek és eszközök szakszerű tárolása és megóvása érdekében új raktárépületek létesülnek, továbbá a Hosszúfok II. szivattyútelepen egy új csarnok épül a hordozható szivattyúk elhelyezésére.

A fejlesztés során az árvízvédelmi töltések állékonyságának javítására is kiemelt figyelmet szentelnek mintegy 48 kilométeres hosszon, ezzel javul az árvízvédelmi fővédvonal megközelíthetősége is - közölték.

A projekt része az 1970-es években épült tiszaligeti árvízvédelmi központ felújítása is. A beruházás várhatóan november végén fejeződik be.

Hirdetés