Kormányzati támogatással újul meg Szolnok víziközmű-hálózata – közölte a városba látogató energiaügyi miniszter pénteken.


Az Energiaügyi Minisztérium támogatja Szolnok ivóvízhálózatának rekonstrukcióját – mondta Lantos Csaba miniszter, az kapcsolódik a kormány célkitűzéséhez, hogy olyan beruházásokat valósítsanak meg, amelyek hosszú távra garantálják a víziközmű szolgáltatás biztonságát. Ennek keretében – többek között a Szolnokról, Szalay Ferenc polgármestertől érkező jelzések alapján – az Ady Endre utat érintő vízhálózat rekonstrukciójának megvalósításra két ütemben összesen 682 millió forintot fordítanak.

Lantos Csaba arról is beszélt, hogy amióta a víziközmű-ágazatot önálló államtitkárság képviseli, rendezetté vált a víziközmű-társaságok helyzete, míg korábban kétharmaduk csődközeli helyzetben volt. Felidézte, hogy az idén, január 1-jétől rendezték a nem lakossági víziközmű-díjakat. Korábban a nem lakossági felhasználók ivóvízdíjai között 49-szeres, szennyvízdíjai között pedig 26-szoros különbség is volt az országban. A díjakat egységesítették, és fejlesztési alapot hoztak létre, ami a vízrekonstrukciós program elindulását szolgálja.

Az elmúlt 10 évben mintegy ezermilliárd forintot fordítottak víziközmű-fejlesztésekre, elsősorban szennyvízhálózatokra – mondta Lantos Csaba. – Magyarországon a háztartások 95 százaléka be van kapcsolva a vezetékes vízhálózatba, és folyamatosan egészséges, jó minőségű ivóvizet tudnak adni a szolgáltatók, a szennyvízhálózatra pedig a háztartások 84 százaléka csatlakozott.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a hazai ivóvízhálózat elöregedett, a vezetékekbe juttatott víz több mint 22 százaléka elfolyik; ez komoly vízveszteség. Az országos víziközmű-rekonstrukciós program azért indul, hogy ezt a helyzetet felszámolják, és javítgatás helyett érdemben, nagyobb szakaszokon ki tudják kicserélni a csöveket, illetve a kapcsolódó infrastruktúrát. Az országban a vízvezeték-hálózat hossza meghaladja a kilencvenezer kilométert, ebből több mint negyvenezer kilométernyit kellene kicserélni; évente mintegy 1200 kilométerre van kapacitás – ismertette a tényeket a miniszter.

Kállai Mária (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, azon az úton kell haladni továbbra is, amelyen megtartható Magyarország energiafüggetlensége. Hozzátette: a kormány európai szinten is kiemelkedő eredményeket mutathat fel a megújuló energia, a vízgazdálkodás és a földgázkészletek biztosítása területén. A jövőbe mutató fejlesztésekben Szolnok igyekezett mindenben élen járni – mondta, megjegyezve, hogy itt található az ország második legnagyobb napelemparkja, és épül a legnagyobb kapacitású energiatárolója.

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP), Szolnok polgármestere egyebek mellett arról beszélt, hogy december óta a szolnoki Ady Endre úton hét csatorna- vagy vízvezetéktörés történt, a tervek szerint az év közepe körül indulhat el a problémakezelés. Átvilágították a város és a térség csatornahálózatát, ennek alapján készülnek egy agglomerációs csatornahálózat-fejlesztésre. Ennek kétmilliárd forintos tervezési folyamata már elindult.

Hirdetés