A Vidékfejlesztési Program keretében 2415 település nyert el támogatást fejlesztései megvalósítására.


Innovatív digitalizációs megoldások ösztönzésére új lehetőség is nyílni fog a Közös Agrárpolitika pályázati rendszerében – közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Feldman Zsolt az Év Digitális Faluja díjátadó ünnepségen.
Az elmúlt tíz év vidékpolitikája számtalan eszközzel járult hozzá a kistelepüléseinken élők életminőségének javításához – emlékeztetett. Mint mondta, az AM jelentős segítséget nyújtott ebben, a Vidékfejlesztési Program keretében a közel 3200 hazai településből 2415 nyert valamely fejlesztésére támogatást. Az érintett településeken összesen 240 milliárd forint értékben több mint 5700 projektet támogatott a szaktárca. Például külterületi utak újulhattak meg, szennyvízkezelési fejlesztésekre került sor, településképet javító beruházások készülhettek el, vagy megújulhattak a piacterek. Mindezzel a vidéki településeken élők életminősége javult, a szolgáltatások palettája bővült, azok színvonala emelkedett.
A közlemény szerint az új pályázati rendszerben az eddigieknél még szélesebb eszköztárral segíti az AM a fejlődni kívánó vidéki közösségeket. 2027-ig 450 millió euróval lehet gazdálkodni a kistelepüléseket segítő vidékfejlesztési intézkedések révén, ebből jelentős összeg juthat majd a települési önkormányzatok és a helyben lévő vállalkozások, szervezetek együttműködésének keretében megvalósuló projektekre, legyen szó biomassza-alapú energetikai projektekről, aktív turisztikai fejlesztésekről vagy éppen települési digitális alapú megoldások elősegítéséről – mondta Feldman Zsolt.
Az Év Digitális Faluja díjakat a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ítéli oda évente a technológiai innovációkat alkalmazó 5000 lakos alatti Kárpát-medencei települések számára. A díj célja, hogy a települések legyenek képesek a lehető legnagyobb körben használni és bemutatni a digitális fejlesztéseket, kiaknázva a bennük rejlő adottságokat. A díjazás által széles körben megismerhetővé válnak a már létező hazai digitális jó gyakorlatok, elősegítve ezzel a települések közötti együttműködések kialakulását, a helyi közösségek erősítését és a térségszintű fejlesztések elterjedését.

Az Év Digitális Faluja díjat négy kategóriában ítélték oda:

  • az Innovatív települési környezet kategória díjazottja a vajdasági Bácsfeketehegy,
  • a Fenntartható épített és természeti környezet kategória díjazottja Csemő,
  • az Innovatív társadalmi és közösségi jólét kategória díjazottja Csatár,
  • az Innovatív gazdasági ökoszisztéma díjazottja pedig Bükkszentkereszt lett.

A különdíjasok: Zalaszentiván, Arló, Bödeháza és Sajószöged.

Hirdetés