segitProgramot indít a 47 leghátrányosabb helyzetű térség támogatására a K&H Bank – jelentette be Horváth Magyary Nóra, a hitelintézet kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A bank a gyermekegészségügy, az előadó-művészet és az oktatás területén nyújt támogatást, illetve pályázatot hirdet iskolák és óvodák számára a tornatermek korszerűsítésére is 1,5 millió forint értékben. Mint mondta, ma Magyarországon minden harmadik embert érinti a szegénység – írja az OrientPress Hírügynökség.

Négy kiemelt támogatási területen nyújt segítséget a K&H a 2007-es kormányrendeletben meghatározott 47 leghátrányosabb helyzetű kistérség számára - közölte Horváth Magyary Nóra. A K&H gyógyvarázs program keretében az egészségügyi intézmények éves szinten minimum 3,5 millió forint értékben kapnak eszközöket beszerzésére. 2014-ben így például összesen 3,7 millió forintot kapott az ózdi mentőállomás, a mátészalkai kórház és az Orosházi Kórház.

A program keretében kulturális programokra is eljuthatnak a gyerekek. Az idei évben 5 kirándulást terveznek, első alkalommal 50 szécsényi diák vehet részt a budapesti Színházak Éjszakája rendezvényein. A jegyek mellett a gyerekek számára utazási lehetőséget és uzsonnát is biztosítanak.

A sport területén a K&H pályázatot ír ki az általános iskolák és óvodák számára a tornatermek belső felújítására, sportszereik lecserélésére. 2014-ben az Abaúj-hegyközi, a Bodrogközi és a Sellyei kistérség köznevelési intézményei indulhatnak az iskolánként 500 000 forintnyi támogatásért. A pályázatra szeptember 22-től október 30-ig lehet jelentkezni.

A Vigyázz!Kész!Pénz programban emellett pénzügyi alapismereteket oktató képzést indítanak az érintett területeken, amit a helyi bankfiók vezetője és egy pedagógus tréner közösen tartanak. Ennek során elmagyarázzák a gyerekeknek, hogyan kell például egy csekket megírni, mi az, hogy kamat vagy - magyarázta az ügyvezető.

A programban együttműködő partnerként vesz részt az Emberi Erőforrások Minisztériumának Társadalmi Felzárkóztatásáért Felelős Helyettes Államtitkársága. Sztojka Attila, a Felzárkózási Fejlesztések Főosztályának vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte, a gazdasági fejlődés nem képzelhető el hatékony felzárkózás nélkül. Az ehhez szükséges humán erőforrás támogatásához pedig ma már nem csak az állam, hanem az egyházak valamint a civil szervezetek illetve a gazdasági szereplők is hozzájárulnak.

A program kialakításában külsős szakértőként Tibori Tímea, a MTA Szociológiai Kutatóintézetének senior kutatója vett részt, aki elmondta, a hátrányos helyzet kialakításához nem csak a népesség elöregedése, de a gyenge infrastrukturális viszonyok és az ellátórendszerek hiányosságai is hozzájárulnak.

Hirdetés