utfelujSzétosztotta az ország útjait megbízható képviselői között a kormány. A 19 megyei útügyi biztost már kinevezték, de még nem mondták meg nekik, mi lesz a dolguk. A brigadérosok sorában olyan is akad, akinek volt már gondja a törvénnyel az utakon – írja a Népszabadság.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye útügyi biztosának kinevezett dr. Tilki Attila például ittasan karambolozott. A fideszes országgyűlési képviselő legalábbis tavaly maga jelentette be az MTI-nek eljuttatott közleményében, hogy február 9-én reggel az M30-as autópálya csúszós útburkolatán a szalagkorlátnak ütközött. A balesetben senki nem sérült meg. De a mentelmi jogáról lemondó képviselő bejelentése alapján kivonuló rendőrök alkoholszondája éppen úgy alkoholfogyasztást mutatott, mint az önként vállalt vérvétel eredménye.

Mindez nem gátolta meg, hogy a szalagkorlát-rongáló politikus éppen a közutakon kapjon feladatot. És a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlése szerint, Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkártól tizennyolc társával együtt hamarosan megtudja azt is, mi lesz a dolga. A tervek szerint ugyanis a szakminisztérium augusztus első felében egyeztet a megyei biztosokkal a közös feladatokról, az együttműködés részleteiről.

De hogy a kormánypártok soraiból igazolt, szakembernek legfeljebb elvétve nevezhető káderek addig se éljenek teljes bizonytalanságban, az NFM közleményben előlegezte meg: az „útügyi biztosok feladata a megyében élők és közlekedők számára leginkább sürgető építési, felújítási munkálatok beazonosítása" lesz. És mert a „korábbi kormányzati ciklusok alatt a hazai útállapotok súlyosan leromlottak, a hálózat közel felén akár az azonnali beavatkozás is indokolt lenne", tehát a 2013. december 14-ig kinevezett koordinátoroknak szinte válogatniuk sem kell. Valójában elég, ha ráböknek a területükhöz tartozó legrosszabb műszaki állapotú és legforgalmasabb szakaszokra, és máris komoly segítséget nyújtottak a minden eddiginél „hatékonyabb, gyorsabb és a lakossági igényeket szem előtt tartó útfelújítások" programozására törekvő kormánynak.

Szakmai körökben okkal kérdezhetik: mi szükség van valójában a politikai biztosokra az állami közúthálózat középtávon tervezett rendbetételének előkészítésében? Hiszen ehhez alighanem minden információ rendelkezésre áll a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kezelt Országos Közút Adatbankban, vagy legalább a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központnál (KKK). Az NFM „utasításából" azonban kiderül: az útügyi biztosok összegyűjtik és koordinálják „a települések és a lakosság részéről felmerülő igényeket a közutak műszaki állapotának javításával kapcsolatosan, és azokat" továbbítják a közútkezelő területi vezetőjének.

És ha mindez nem tenné elég világossá, mitől is fontos a díjazás nélkül dolgozó útügyi biztosok munkája, az NFM utasítása további segítséget ad. A 19 koordinátor útfelújítási feladatok elvégzésének sorrendiségére tett javaslatait a közútkezelőnek figyelembe kell vennie munkaterve összeállításakor. Mi több, a politikai megbízottak az európai uniós, illetve hazai forrásból finanszírozott előkészítés, illetve megvalósítás alatt lévő közúthálózat-fejlesztési projekteket is figyelemmel kísérik majd, és javaslatot tesznek az egyes projektekre vonatkozóan. Vagyis, amit egyetlen fillér díjazás nélkül mondanak, az évekre bebetonozhatja, hol és milyen utak újulnak meg hazánkban a következő években.

Akiken az utak állapota múlik

 

1. Font Sándor Bács-Kiskun megye

 

2. Csizi Péter Baranya megye

 

3. Dankó Béla Békés megye

 

4. dr. Hörcsik Richárd Borsod-Abaúj-Zemplén megye

 

5. dr. Bohács Zsolt József Csongrád megye

 

6. Törő Gábor Fejér megye

 

8. Tasó László Hajdú-Bihar megye

 

9. Szabó Zsolt Heves megye

 

10. Boldog István Jász-Nagykun-Szolnok megye

 

11. Czunyiné dr. Bertalan Judit Komárom-Esztergom megye

 

12. Becsó Zsolt Nógrád megye

 

13. Pánczél Károly Pest megye

 

14. Witzmann Mihály Somogy megye

 

15. dr. Tilki Attila Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

 

16. Potápi Árpád János Tolna megye

 

17. Kovács Ferenc Vas megye

 

18. Lasztovicza Jenő Veszprém megye

 

19. Manninger Jenő Zala megye

 

 

Hirdetés