noAlig egy hete kezdte meg élesben a működését a Red Flags nevű közbeszerzési jelzőrendszer, és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyjából minden második beszerzés korrupciógyanús – írja a Világgazdaság

A TI Magyarország, a PetaByte és a K-Monitor közös informatikai fejlesztése egyelőre az uniós adatbázisban megjelenő magyar vonatkozású dokumentumokat és információkat monitorozza, s ahol felvetődik a korrupció kockázata, azt a közbeszerzést a szoftver piros zászlóval jelöli meg – akár többel is –, és információt is ad arról, hogy miért.

A szoftver fejlesztői szerint a rendszer egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy képes előre jelezni kockázatokat, így könnyebben megelőzhetőek lesznek a korrupt közbeszerzések. A tervek között szerepel az összes hazai közbeszerzés vizsgálata, illetve más uniós államok felhívásait is szeretnék bevonni az ellenőrzés alá. Az EU GDP-jének 16 százalékát közbeszerzések útján költik el az országok, tehát hatalmas adatbázisról van szó.

A szoftver jelenleg harminc tényezőt figyel, amelyek jelezhetik, hogy egy beszerzés problémás lehet. Az előkészítés során összesen ötven olyan indikátort azonosítottak a fejlesztők, amelyek beszédesek lehetnek, ezeket folyamatosan bevonják majd a folyamatba, illetve új szempontok is felmerülhetnek. A hirdetményekre épülő rendszer adatai óránként frissülnek, nincs olyan magyar vonatkozású közbeszerzés, amelyet ne vizsgálnának. Az adatok 2002 második fél évéig visszamenőleg is elérhetők, és eltárolják őket, hogy nyomuk maradjon akkor is, ha a hivatalos adatbázisokban már nem jelennek meg.

A fejlesztők szerint a rendszer segítségével a többi között kiszűrhetővé válik, ha gyanúsan magas egy szerződés értéke, ha valaki trükközik az eljárástípusokkal, ha kartellgyanú merül fel, ha túl magas egy keretmegállapodás értéke. Az is feltűnő, ha túl kevés, vagy nincs bírálati szempont, vagy túl rövid az ajánlat határideje. Különös figyelmet szentel a rendszer azoknak a kiíróknak és nyerteseknek, akik, illetve amelyek szerepelnek a K-Monitor adatbázisában, azaz már felmerült a nevük valamilyen korrupciógyanús ügyben vagy konkrét csalásban.

 

Hirdetés