novak katalin03A fiataloknak érdemes tapasztalatokat szerezniük külföldön, ugyanakkor a kormány feladata az, hogy senkinek ne kelljen Magyarországról elmennie azért, mert itt nem tud boldogulni  mondta a család- és ifjúságügyért is felelős államtitkár.

Novák Katalin államtitkár a SzegedMa Klub vendégeként beszélt arról a múlt héten, hogy a fiataloknak olyan lehetőségeket kell kínálni az elhelyezkedésben versenyképes bérekkel, a gyermeknevelésben és családtámogatásokban, amelyeknek köszönhetően azt látják, hogy van Magyarországon perspektívájuk. Az idei Családok éve egyfelől számos programot, eseményt jelent, másfelől új támogatási formák bevezetését hozza. A magyarországi rendezvénysorozat összekapcsolódik egy külhoni hasonló kezdeményezéssel, s e kettő révén minden magyart megszólítanak, határokon belül és kívül. A köldökzsinór-program révén a jövőben a nem Magyarország közigazgatási határain belül született gyermekek és szüleik is jogosulttá válnak az anyasági támogatásra és a babakötvényre.

Novák Katalin a jelenlegi demográfiai helyzetet drámainak nevezte, de közlése szerint ez nem csak Magyarországra igaz. Jelenleg az Európai Unióban „egyetlen egy olyan ország sincs, ahol a gyermekvállalási kedv elég lenne ahhoz, hogy fenntartsák magukat”. Magyarországon az elmúlt időszakban 20 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv – mondta. A számos intézkedéssel, anyagi támogatással kiszámíthatóságot, biztonságot és hosszú távú tervezhetőséget kaptak a családok. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kapcsán elmondta: eddig 68 ezer családnak, nagyságrendileg 270 ezer embernek mintegy 190 milliárd forinttal tudtak segíteni a csok révén. Ugyanakkor  az észrevételek és tapasztalatok alapján – csökkentették az adminisztratív terheket, így március 15-étől egyszerűbbé és gyorsabbá válik a csok igénylése, és még több család számára lesz elérhető.

Kiemelte: bevezették a nyilatkozati elvet, ami valójában a bizalom elve, hiszen az igénylőknek nem kell minden dokumentumot beszerezniük, elég lesz büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozatot tenniük. A jövőben a már megkezdett bővítésekre is lehet igényelni a csok-ból, és a korábbi 50 százalék helyett a családok akár minden költségüket fedezhetik abból a támogatás összegéig. Megszűntették azt a tulajdoni korlátot is, hogy ha használt ingatlanra vette fel valaki a támogatást, akkor nem lehetett más ingatlantulajdona – sorolta.

Mindezeken túl a külföldről hazatérő családok is igénybe vehetik a csok-ot, ha igazolják külföldi munkaviszonyukat, és vállalják, hogy 180 napon belül magyar munkaviszonyt létesítenek. A bankoknak március 15-étől gyorsabban kell elbírálniuk az igényléseket, 30 napos határidőt határoztak meg adásvétel esetén, és 60 napot építkezéseknél.

Hirdetés