korhazasA kórházak éves dologi kiadásainak fél százalékát sem éri el az a megtakarítás, amit az elmúlt években a központosított közbeszerzéseken fogtak az államosított kórházaknál. Eközben szeptember végén a kórházadósságok megközelítették a 69 milliárd forintot, és novemberre kritikussá válhat a helyzet – írja a Világgazdaság.

Villamos energiát, földgázt, mobiltelefon-előfizetést, gyógyszert és orvostechnikai eszközt szerez, illetve szerzett be országos szintű központosított beszerzéssel az állami kórházak, rendelők számára fenntartójuk, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI). Az eljárások nyomán elért megtakarítás összintézményi szinten megközelíti a tízmilliárd forintot – mondták érdeklődésünkre.

Az első hallásra jelentősnek tűnő összeg, amit két év alatt sikerült megtakarítani, a kórházak éves dologi kiadásainak a fél százalékát sem éri el: 2013-ban a 620 milliárdos kasszából 194 milliárdot fordítottak dologi kiadásokra az intézmények. „Kínkeserves munkával valóban olcsóbban jutottak a kórházak néhány termékhez, de akiknek – főleg a nagy kórházaknak – korábban is jó szerződésük volt, azok nem sokat nyertek a központi beszerzésekkel” – fogalmazott a közelmúltban Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Hozzátette: a gyógyszertender működőképes modell, itt a központosítás nyomán valóban csökkentek a kiadások. Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke, Molnár Attila szerint a központosított közbeszerzéseknél a fő probléma az, hogy a GYEMSZI jellemzően egy évre vásárol. A legalacsonyabb ár eléréséhez azonban három–öt éves periódus lenne az optimális.

A villamos energia közbeszerzésére a közelmúltban írták ki a 2015. február 1-től esedékes új tendert. Az előzőt a Magyar Áramszolgáltató Kft. nyerte, a csaknem hatmilliárd forint összértékű szerződés ez év januárjától november végéig szól. Ez idő alatt előreláthatólag több mint 228 millió kWh összmennyiségű villamos energiát vásárolnak a kórházak az Áramszolgáltatótól. A legutóbbi földgáz-tender idén augusztusban zárult, azt a FŐGÁZ Zrt. nyerte, amely összesen 170 fogyasztási helyre szállít gázt, 2014. szeptemberétől 2015 júliusáig, összesen 8,8 milliárd forint értékben. 
A központosított energiabeszerzésekkel információink szerint összesen fogott annyit a GYEMSZI, mint a gyógyszervásárlásokkal: a kórházak ez irányú kiadásai az elmúlt két év során összesen több mint 3 milliárd forinttal mérséklődtek. Az első két körben, 2012-ben meghirdetett eljárásokban 29, illetve 25 százalékkal, 2013-ban 33,9 százalékkal alacsonyabb áron jutottak hozzá több tucatnyi fontos kórházi medicinához az intézmények. A kórházakban használt gyógyszereknek azonban korántsem a teljes köre érintett a közös beszerzésben, a jelentős tételnek számító orvostechnikai eszközöknél még egyetlen eljárást sem bonyolítottak le.

Pedig a kórházak számára sem mindegy, miért mennyit fizetnek: összadósságuk szeptember végére a Magyar Államkincstár adatai szerint megközelítette a 69 milliárd forintot, éves költségvetésük több mint 9 százalékát. A kifizetetlen számlák halmozódásának pedig még messze nincs vége. Velkey György a közelmúltban azt is jelezte, hogy novemberben kritikussá válhat a kórházak helyzete, mivel az év utolsó hónapjaiban a nyári, alacsony betegszám utáni finanszírozást kapják, miközben az évnek ez az egyik legnagyobb forgalmú időszaka, amikor a legtöbb gyógyszert, vegyszert, kötszert használják fel az intézmények.

Hirdetés