gaz1Először a földgáz, majd az áram, végül a távhő egyetemes szolgáltatásában jelenne meg a Főgáz alapjain létrehozandó állami közműholding, amely kesztyűt dobna a szegmens mára jórészt veszteségessé vált szereplőinek. Az új társaság 2-3 év alatt érné el optimális gazdálkodási méretét – írja a Világgazdaság.

A kormány döntött a nemzeti közműszolgáltató rendszer létrehozásáról, amely elsőként földgázt kínál az egyetemes piacon, legkésőbb 2015 márciusától. Az új társaság ezután áramot, végül távhőt is értékesít. Az optimális gazdálkodásához szükséges üzemméretét 2-3 év múlva érné el. Első számú vezetője a Világgazdaság értesülése szerint Laczó Sándor, a Főgáz jelenlegi vezérigazgatója lesz. Információnkra a társágnál nem kívántak reagálni.

Az állami gázközmű-szolgáltatás a Főgáz alapjain indul. A cég többségi tulajdonosa ma a főváros, a kisebbségi pedig az MVM, de – mint a keddi Magyar Közlönyben olvasható –, a társaság hamarosan állami kézbe, onnan a Magyar Fejlesztési Bank ellenőrzése alá kerül. Ez a megoldás visszalépés abban a néhány éve indult folyamatban, amelynek során kiépült az MVM gázportfóliója. (Ám nem meglepő annak fényében, hogy az MVM-től elkerül a magyar–szlovák összekötő gázvezeték, a piacon pedig megjelenik egy tőle független, állami gáznagykereskedő.) A Főgáz mellett ma a Tigáz, a GdF Suez, az E.On és az előbbieknél sokkal kisebb Oerg szolgáltat gázt. Az áram egyetemes szegmensében az Oerg, az E.On, az Elmű, az Émász és az EdF Démász aktív.

Az árampiaci megjelenés mikéntjén dolgozó munkacsoportnak a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottak szerint például arra kell választ találnia, hogy az államnak a szegmensben felvásárlással, vagy zöldmezős beruházásokkal érdemesebb-e megjelennie.Rogán Antal , a Fidesz frakcióvezetője nemrég jelezte, hogy a jövő évi rezsicsökkentés érdekében érdemes megvizsgálni, Paks nem adhatná-e még olcsóbban adni az áramát. (A társaságnak tavaly 28,284 milliárd forintos adózott eredménye volt.) A munkacsoportnak 2015 január végéig kell elkészítenie az egyetemes távhőpiaci megjelenésre vonatkozó javaslatát.

Az átalakulást Németh Lászlóné államtitkár vezényli le, a programért Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter felel.

A kormány várakozása szerint az állami közműszolgáltató létrehozása segíti a rezsicsökkentés fenntartását. Tevékenysége egyelőre piaci alapon, azaz állami támogatás nélkül folyna. „Az értéklánc csökkentésével javítható a hatékonyság és a lakosság biztonságos ellátása is” – jelentette ki Németh Lászlóné. A közműszolgáltatónak együtt kell majd működnie a Magyar Postával és a Díjbeszedővel az egységes és hatékonyabb ügyfélkezelés érdekében. Később a kormányablakok is bevonhatók az ügyintézés egykapussá tétele érdekében.

Szerény az árcsökkentési mozgástér
„Az állami közszolgáltató felélesztése része annak a folyamatnak, amellyel fokozni kívánják az állam energetikai szerepvállalását” – mondta a Világgazdaságnak a GKI Energiakutató társigazgatója. Barta Judit emlékeztetett, hogy a deklarált cél országos lakossági szolgáltatások nyújtása, de kérdés, hogy az hogyan tehető meg a mainál érezhetően olcsóbban az egyetemes szolgáltatás mai ára és szabályozása mellett. Az elmúlt év eredményei alapján erre a nyereséges versenypiaci értékesítés profitjának átcsoportosításával sincs mód. Egyedül a földgázforrás ára terén lehet némi árelőnyhöz jutni, amire elvi lehetőséget kínál a jövőre működésbe lépő szlovák–magyar vezetéken elérhető többlet szabadpiaci gáz, vagy az új hosszú távú gázszállítási szerződésben kialkudott kedvező ár. A másik út a piaci részesedések törvényi-szabályozói gyors átcsoportosítása.

Hirdetés