biroAz Állami Számvevőszék átadta a 2015. II. félévi ellenőrzési tervét az Országgyűlésnek. A közérthetőség növelése érdekében ÁSZ megújította a számvevőszéki jelentések formátumát és struktúráját. Elsőként a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mályi önkormányzatának belső kontrollrendszeréről szóló jelentés készült el az új formátumban – írja az OrientPress Hírügynökség.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a következő fél év során az államháztartás komplex folyamatainak átláthatósága érdekében rendszerszemléletű, holisztikus megközelítésű ellenőrzésekre összpontosítja erőforrásait és továbbra is hangsúlyt helyez az egymásra épülő, kapcsolódó ellenőrzésekre. AZ ÁSZ 2015. második félévében is folytatja a zárszámadási ellenőrzésre ráépülő „egyablakos” ellenőrzéseit. Ennek keretében kerül sor a többi közt a Magyar Államkincstár hatósági tevékenysége, az egyes adóbeszedési eljárások, egyes központi intézmények és az OTKA ellenőrzésére.

Törvényi kötelezettség alapján az ÁSZ ellenőrzi az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenységeket, az időközi országgyűlési képviselő-választási kampányokra fordított pénzeszközök elszámolását, a Fővárosi Önkormányzatot forrásmegosztási rendeletét, valamint a költségvetési támogatásban részesülő pártok és pártalapítványok gazdálkodásának törvényességét.

Az ÁSZ megkezdi egy nemzetközi párhuzamos ellenőrzés előkészítését is, amelynek célja az adatvédelem aktuális helyzetéről átfogó értékelés készítése. A horvát és macedón számvevőszékkel közös ellenőrzés keretében pedig a turizmusfejlesztési intézkedések megvalósítását értékeli az ÁSZ.

Folytatódnak a témacsoportos ellenőrzések is, ennek keretében egyebek mellett a központi alrendszer intézményeit, egyes államháztartásból támogatásban részesült szervezeteket, az állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezeteket, az önkormányzatokat és az önkormányzati többségi tulajdonban álló gazdasági társaságokat, valamint a köztestületek, illetve a megyei hatókörű városi múzeumok gazdálkodását ellenőrzi az ÁSZ.

2015. második félévben önálló témaként ellenőrzi az ÁSZ a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásait, az államháztartás központi alrendszerének adósságát kezelő rendszert, valamint az államháztartás információs rendszerének és a statisztikai szolgálat működésének megfelelőségét is. Ezen túlmenően a szén-dioxid kvótákkal való gazdálkodás ellenőrzését is tervezi az ÁSZ.

Az elmúlt évek során a szervezeti megújítással párhuzamosan az ÁSZ módszertanait is folyamatosan fejlesztette, amelyhez minőségirányítási fejlesztés is kapcsolódott. A 2015. II. félévi ellenőrzési terv elkészültével egy időben mérföldkőhöz érkezett a módszertani megújulás folyamata, egyúttal megszületett annak első új típusú terméke is: a Mályi önkormányzatának belső kontrollrendszere ellenőrzéséről szóló jelentést az ÁSZ az új formátumban készítette el.

Az új jelentésformátum kidolgozása során az ÁSZ számos egyeztetést folytatott, többek között korábban megkérdezte az Országgyűlés bizottságinak elnökeit, alelnökeit, akik egyhangúlag támogatták a számvevőszéki jelentések megújítását. Az ÁSZ mostantól fokozatosan áll át az új jelentésformátumra és a megújított módszertan alkalmazására. A 2015. II. félévi ellenőrzési terv alapján induló ellenőrzések már e szerint készülnek.

A módszertani megújulásról és a jelentések megújításáról szóló – az ÁSZ elnökével és tervezési vezetőjével készült – részletes interjú az ÁSZ hírportálján, a 2015. II. félévi ellenőrzési terv, a megújított módszertani dokumentumok és a Mályi önkormányzata belső kontrollrendszeréről szóló, első új formátumú jelentés az ÁSZ honlapján érhető el.



Hirdetés