elleIntegrált kockázatkezelési rendszer működtetését jogszabály írja elő. Az ebből fakadó lehetőségek kiaknázása azonban nem kötelező. Elég létrehozni annak formai elemeit, hogy elkerüljünk egy szigorúbb ÁSZ megállapítást.  Ha már pénzt, munkát, időt áldozunk rá, miért ne kezeljük kockázatainkat oly módon, hogy abból a szervezet ténylegesen profitáljon?

A BEMSZ és az ETK Szolgáltató zRt. immáron második alkalommal szervezett tréningjének célja, hogy a résztvevőknek megmutassuk, hogy a kockázatkezelés nem egy újabb bürokratikus kötelezettség, hanem egy eszköz arra, hogy folyamatainkat fejlesszük. Ha jól dolgozunk, segítünk olyan intézkedések megtételében, aminek eredményeképpen kevesebb lesz a hiba, a mulasztás, ritkábban ijesztenek ránk váratlan események, a vezetés pontosabb képet kap a szervezet kontrollrendszerének állapotáról és érdemi javaslatokat kap, hol kell beavatkozni. A kockázatkezelés támogatja céljaink elérését.

A 3 napos gyakorlat lényege, hogy a résztvevők – csoportmunkában – teljeskörűen feltárják egy folyamat érdemi kockázatait, értékeljék azokat, majd megfogalmazzanak azok kezelését célzó intézkedési javaslatokat. Cél, hogy az adott terület, a kockázatokkal kapcsolatos intézkedések megtételét követően eredményesebb legyen.

Az első, felkészítő napon délelőtt néhány fontos alapfogalmat beszélünk át, példákon keresztül keressük meg azokat a részleteket, amelyek ismeretében értéket adó lépéseket tudunk tenni. Látszólag mindenki ismeri pl. a kockázat, a kockázatkezelési politika, a tűréshatár fogalmait, mégis gyakran keverednek a kockázatok és a problémák, a tűréshatár egy tartalom nélküli számmá egyszerűsödik, a szervezetre adaptált kockázatkezelési politika megfogalmazására pedig a legritkább esetekben kerül csak sor. A feladat pontos meghatározásával is segítünk elkerülni, hogy a kockázatkezelés formális tevékenységként valósuljon meg.

Délután módszertanok, eljárási lépések bemutatásával folytatjuk, előkészítve a következő napok gyakorlati feladatait.

A második-harmadik napon kockázatkezelő csapatokat alkotunk a résztvevőkből, akik egy kijelölt folyamatot elemeznek testre szabott feladatokon keresztül. Végig megyünk az azonosítás – értékelés – kezelési javaslatok kidolgozása feladatsoron, és a végén megbeszéljük, milyen eredményekre jutottunk. A zárásban pedig elemezzük, milyen értékeket is hozott létre a 3 napos közös munka.

A képzést – nem kötelezően – otthoni munka során létrehozott, a feldolgozott feladatokhoz kapcsolódó rövid esszé zárja. A résztvevők ezt követően „Kockázatkezelési referens” oklevélben részesülnek. Folytatásként jövő ősztől kockázatkezelési szakértő kurzust is indítunk, a résztvevők továbbképzésével.

A tréning előadók: Csákvári Péter és Miskolczi Tamás. Időpontok: november 9., 16., 23. 9.00 –16 óráig

Jelentkezési lap

További információk: belsoellenorzés.hu, etk-rt.hu

>

Hirdetés