kertkÖnálló zártkerti program elindítására hívja fel a kormány a földművelésügyi minisztert egy a Közlönyben közzétett határozatában – írja a Világgazdaság.

A magyarázó szöveg szerint az intézkedést a kabinet azért rendelte le, mert egyetért azzal, hogy a zártkertként nyilvántartott meglévő genetikai sokféleség megőrzése, a környezet védelme, a külterületeken folytatott szőlő- és gyümölcstermesztés fennmaradása, valamint a vidéki tájfenntartás érdekében mielőbbi célzott beavatkozás szükséges.

A határozat értelmében a földművelésügyi miniszter a zártkerti program pályázatainak kiírásához 2017-ben kétmilliárd forint összegben vállalhat kötelezettséget, vagyis már idén elindulhatnak a programok, a költségvetést pedig csak jövőre terheli a kifizetési kötelezettség. A kormány rendelkezett arról is, hogy a nemzetgazdasági tárca a programra azonos összeget biztosítson majd 2019-ben is a költségvetés tervezése során.

A Földművelésügyi Minisztérium már 2015-ben elindított egy zártkerti revitalizációt célzó nemzeti programot, amelynek forrásaira az önkormányzatok pályázhattak. Az összesen 300 millió forintos támogatás igénybevételére egyedi kérelmek benyújtásával volt lehetőség 2016. június 28-ig bezáróan. Az tavalyi program keretében olyan mentorálással kísért mintaprogramok juthattak vissza nem térítendő támogatáshoz, amelyek során zártkerti fekvésű földrészlet revitalizációja valósulhatott meg igazoltan őshonos vagy tájfajta növény telepítésével, közösségi termelés mellett.

Hazánkban jelenleg mintegy 200.000 hektár zártkerti ingatlan található, melyek nagy része elhanyagolt, gondozatlan terület, jellemzően a települések határában lévő, főként kézimunkával művelhető, apróparcellás szőlő- és gyümölcsterületek.

Hirdetés