rendor0Egyre több he­lyen vet­nek be ka­mu­rend­őrö­ket és traffi­paxra em­lé­kez­tető szer­ke­ze­te­ket a ma­gyar­or­szági utak men­tén. Olyan te­le­pü­lés is akad, ahol az ön­kor­mány­zat em­be­rei akar­ják így rendre in­teni az au­tó­so­kat – írja a Ripost.

Sajátos módszerrel akarják megregulázni a gyorshajtó autósokat a Pest megyei  Kőröstetétlenen, mert a község útjain egyre kevesebben tartják be a KRESZ szabályait.

A fővárostól alig 100 kilométerre található település polgármestere vásárolt két régi próbababát a kecskeméti bolhapiacon. A bábukra egyenruha, melléjük pedig egy kamu traffipax került.

Utóbbi egy sebességmérőt imitáló, kartonra nyomtatott kép, melyet állványra szereltek, így kinézetre teljesen olyan, mint egy traffipax. Az autós csak akkor fogja észlelni, hogy nem készítettek róla drága fotót a bábuk, mikor melléjük ér. Ám ezzel el is érte célját az eszköz, hiszen a sofőr lelassított. Persze vannak olyan javaslatok, hogy a rendőrökkel összefogva néha valódi traffipax legyen a bábuknál, így az autósok végképp belekavarodnak, hogy vajon mikor mennek el valódi, és mikor egy áltraffipax mellett.

Nem egyedülálló a csalóka forgalomlassító módszer. Több hazai településen vetnek be évek óta álrendőr bábukat, karton- és fémlapra matricázott rendőrautókat és műszaki hulladékból összerakott kamu traffipaxokat.

A módszer többé-kevésbé működik, az úton közlekedők távolról nem tudják eldönteni, hogy valódi rendőrrel van-e dolguk, ezért többen is betartják a KRESZ szabályait.

Kaposváron például már több mint 10 évvel ezelőtt kihelyeztek egy kartonrendőrt az egyik kertvárosi úton. 2011-ben Szajolnál helyeztek ki a rendőrök egy pléh járőrkocsit a 4-es főút mellé. További egy járőrkocsi és két műrendőr a 32-es főútra került ki. De akadnak komédiába illő mutatványok is: Székkutason egy férfi hajszárítóval állt az út mentén, szinte az összes autós azt hitte, hogy a hajszárító egy traffipax. Hasonlóan vicces megoldást eszeltek ki Szarvaskőn, ahol egy régi Szokol rádiót, később pedig egy ósdi tévét használtak traffipax imitációnak. A lényeg, hogy az alkalmazott módszer ne veszélyeztesse a közlekedést, ugyanakkor hatékonyan fékezze meg a gyorshajtókat.

Hirdetés