vizhMa Magyarországon még mindig 170 ezer gyerek él olyan lakásban, ahol nincs wc, 136 ezer, ahol nincs kád vagy zuhanyzó, 197 ezer gyerek otthonában nincs áram, és 620 ezer lakik penészes vagy beázott lakásban. Annak ellenére, hogy a gazdaság lassú növekedésnek indult, tovább mélyült a lakhatási szegénység Magyarországon – állapítja meg a Világgazdaságban is ismertetett legújabb jelentésében a Habitat for Humanity.

A lakások minősége, közművekhez való hozzáférése folyamatosan javul ugyan a rendszerváltás óta, azonban még most is 145 ezer háztartásban nincs vezetékes ivóvíz, 1,1 millió háztartásban pedig szennyvízelvezetés.

Ezekben az otthonokban – becslések szerint mintegy 900 ezer lakásban - fával, szénnel, vagy PB gázzal fűtenek, így a lakhatási szegénységben élők jó részére a rezsicsökkentés sem volt hatással. A Habitat for Humanity számításai szerint a rezsicsökkentéssel keletkezett megtakarítások nominálisan nagyobb része került a leggazdagabb jövedelmi ötöd háztartásaihoz - átlagosan 253 ezer forint -, de arányaiban a legszegényebb háztartások kiadásaiban történt a leglényegesebb változás: a 38 ezer forintos havi átlagos lakhatási kiadásaikból 1925 forintot tudtak megtakarítani. A reszicsökkentés a szervezet szerint mégsem tekinthető hatékony lakhatási szegénység-ellenes eszköznek, mert nem vesz figyelembe szociális szempontokat.

A Habitat for Humanity megállapítása szerint, miután Magyarországon továbbra sincs átfogó, a szegényeket is elérő lakáspolitika, még mindig 1600 szegény- illetve cigánytelep van Magyarországon, háromszázezer ember él szegregált lakókörnyezetben. A legfrissebb adatok szerint országszerte mintegy 383 ezer lakás áll üresen, miközben körülbelül 300 ezer család élethelyzete indokolná a szociális bérlakásba való költözést.

Ezért a szövetség meggyőződése, hogy a lakhatási szegénységben élő társadalmi csoportok problémájára az alapvető választ egy, a mostaninál kiterjedtebb, jól működő, megfizethető szociális bérlakásrendszer adna. A hazai hitelezési, támogatási gyakorlat azonban a saját lakás szerzését részesíti előnyben.

Hirdetés