hando tunde01A közigazgatási perrendtartási törvény alkalmazásával rendkívüli módon megerősödik a bírói kontroll a közigazgatás felett – jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde csütörtökön Pécsett.

Sokkal szélesebb körűek lesznek azon közigazgatási cselekmények, tevékenységek és mulasztások, amelyek a bíróság előtt megtámadhatók lesznek – jelentette ki Handó Tünde (képünkön) a Pécsi Ítélőtábla és a Pécsi Törvényszék összbírói értekezlete előtti sajtótájékoztatón, az Országgyűlés által kedden módosítva ismét elfogadott perrendtartási törvény újdonságairól szólva. Az azonnali jogvédelem intézménye komoly hatással lehet az ügyek kimenetelére, egyúttal rendkívüli felelősséget ró a bírákra – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy bevezetik a teljesítési bírságot, amellyel a bírósági határozatokat nem végrehajtó közigazgatási szervet vagy annak vezetőjét akár 10 millió forintos bírsággal is sújthatják.

Országosan nyolc közigazgatási és munkaügyi bíróság foglalkozik a kiemelt ügyekkel, például a pécsi bíróság illetékességi területéhez fog tartozni Baranya mellett Somogy, Tolna és Fejér megye. 2013 óta az ilyen ügyeket húsz közigazgatási és munkaügyi bíróság mintegy 130 bírája tárgyalja emlékeztetett az OBH elnöke. A szervezeti átalakításoknak köszönhetően az ügyszak eljárásai 2011-től 2016-ig 19 százalékkal csökkentek, az egy éven túl folyamatban lévő ügyek száma 63, a két éven túliaké pedig 83 százalékkal csökkent - ismertette, kiemelve, hogy ezzel az Európai Bizottság igazságügyi eredménytábláján Magyarország élen jár.

A bűncselekmények áldozatainak napjára, február 22-ére utalva a bíróságok tanúgondozási és áldozatvédelmi programjainak eredményeit is méltatta Handó Tünde. A tavalyelőttihez képest 2016-ban 37 százalékkal több, 1753 megkeresés érkezett a Pécsi Törvényszék tanúgondozóihoz - részletezte, majd közölte: a bírósági szervezet egésze kiemelten figyelemmel kezeli az áldozatokat és a tanúkat.

2016-ban a büntetőügyeik száma csökkent, a polgári eljárásoké emelkedett ismertette a múlt év mérlegét Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke. A sajtótájékoztatón kiosztott írásos összegzés szerint az ország legkisebb, 16 bírávól működő táblabíróságára tavaly összesen 1636 ügy érkezett, köztük 363 büntető és 1273 civilsztikai. Az Országos Bírói Egyesület elnöki tisztét is betöltő Makai Lajos hangsúlyozta: a Pécsi Ítélőtábla kirendelés alapján 2016-ban a fővárosi táblabíróság 40 büntető és 200 polgári ügyében járt el. Szólt arról is, hogy a büntetőügyek peres eljárásait 83 százalékban hat hónapon belül, a tárgyalási igénnyel nem járó ügyek több mint 98 százalékát három hónapon belül fejezte be a Pécsi Ítélőtábla. Az ítélkezés színvonalára kitérve jelezte: mindössze 26 büntetőügy került a Kúria elé felülvizsgálatra, ezek közül egyben rendeltek el új eljárást, a legfőbb bírói fórum elé került 113 polgári ügyből hét döntést helyeztek hatályon kívül.

A tavalyi összesen mintegy 25 ezer ügyérkezésük kevesebb volt a tavalyelőttinél, ugyanakkor a peres ügyek száma négy százalékkal nőtt - közölte Rendeki Ágnes, a Pécsi Törvényszék elnöke. A járási bíróságokon és a törvényszéki első fokon egy éven belül befejeződött az ügyek 88 százaléka, a fellebbezett eljárások csaknem 99 százaléka.  A tavalyi ítéletek 91 százaléka jogerőre emelkedett, a felülbírált ügyek 46 százalékában hagyták helyben a határozataikat – tette hozzá Rendeki Ágnes, aki arra is kitért, hogy a tavaly hozzávetőlegesen 100 millió forintos fejlesztést kapott Pécsi Törvényszék mintegy 130 intézmény csaknem 7000 diákját érte el a Nyitott bíróság program keretében.

 

Hirdetés