utalA drasztikus kivezetés helyett megfelelő ütemterv szerint kellene eltörölni a cafeteriát annak érdekében, hogy a munkavállalók ne járjanak rosszul azoknál az elemeknél, amelyekkel hosszú távon kell számolniuk, többek közt a lakhatási támogatással vagy a kedvezményes hitelfelvételi lehetőséggel – mondta a Magyar Időknek Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

PPalkovics Imre a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának (VKF) tegnapi ülését követően nyilatkozott. Kiemelte: a jövőben az érdekképviseletek megfogalmazzák javaslataikat annak érdekében, hogy a munkavállalókat ne érje hátrány. Palkovics közölte: a kormány nyitott a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslataira, mivel az adótörvények elfogadásáig még van lehetőség a módosításra. Hozzátette: a cafeteria rendezése azért is rendkívül fontos, hogy a munkavállalókat ne érhesse nettó keresetcsökkenés, ugyanakkor hosszú távon a béren kívüli juttatás helyett a munkabér nyújt nagyobb biztonságot a dolgozóknak.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség egyeztetést kezdeményezett a cafeteria adóztatásának tervezett változtatásairól a parlamenti pártok frakcióvezetői­vel és az országgyűlési bizottságok vezetőivel, még az adótörvények elfogadása előtt – közölte az érdekképviselet a távirati irodával.

Kiemelték: a szakszervezet nem vitatja a kormánynak az adózás egységesítésére és egyszerűsítésére vonatkozó törekvéseit, viszont szeretnék elérni, hogy a munkaadók a cafeteria valamennyi elemét építsék be a bérbe. Ahhoz azonban, hogy a munkavállalók érdekei ne sérüljenek, az eddigi juttatásokat felbruttósítva kellene beszámítani.

Az országgyűlés tegnapi ülésén Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára kérdésre válaszolva elmondta: az elvégzett munkáért járó bért nem helyettesítheti utalvány, a kiterjesztett cafeteriarendszer viszont ebbe az irányba ment el. „Azt mondjuk most ki, hogy az elvégzett munkáért tisztességes bért kell kifizetni” – indokolta az átalakítást az államtitkár. Jelezte, hogy a cafeteria nem szűnik meg, hiszen a Szép-kártyán bizonyos juttatások megmaradnak, amelyek a belföldi turizmus irányába terelik a magyar munkavállalók fogyasztását.

 

Hirdetés