czibere karoly02A szegénységben élők száma 800 ezerrel csökkent 2012 vége óta, köszönhetően a foglalkoztatás és a közfoglalkoztatás bővítésének, a rezsicsökkentésnek és a devizaadósok megmentésére tett intézkedéseknek – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Magyarországon a szegénységben élők számát az ország által megtermelt jövedelemből kell csökkenteni, így a szegénység felszámolására tett lépésekért, a 2010 előtti gyakorlattal ellentétben, nem a következő generáció fizet majd – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Czibere Károly (képünkön) a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) által közösen szervezett Magyarország és a fenntartható fejlődési célok című konferencián.

A GDP 4,7 százalékát fordítja a kormány családpolitikára, míg az OECD-országokban ez az arány csupán 2,5 százalék, a gyermekek után igénybe vehető adókedvezmények és a családi pótlék nálunk évente több mint 300 milliárd forintot tesznek ki – mondta el a konferencián zajló panelbeszélgetés keretében Czibere Károly. Szavai szerint a nyomorban (mélyszegénységben) élők száma az elmúlt 3,5 évben 465 ezerről, 185 ezerre csökkent. Az MTI kérdésére azt válaszolta: a kormány a szegénységben élők helyzetén a 2011-ben elfogadott felzárkóztatási stratégiával kíván javítani. Ez a program a gyermekeket és a foglalkoztatást is kiemelten kezeli.

Arra törekszenek, hogy a gyermekeknél minél korábbi életkorban törjék meg „a nyomor továbbörökítésének ördögi körét”, ehhez különféle lehetőségeket biztosítanak. Ilyen például a védőnői rendszer folyamatos erősítése, a Biztos Kezdet Gyermekházak rendszere, a kötelező óvodáztatás hároméves kortól, az ingyenes tankönyv és ingyenes étkeztetés – sorolta. A foglalkoztatásnál pedig az a cél, hogy az emberek az elsődleges munkaerőpiacon találjanak állást.

Hirdetés