mozgasTörténelmi pillanathoz érkezett a közigazgatás, mert megnyitotta kapuit a fogyatékos felsőoktatásban tanulók előtt is – mondta Balatoni Monika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a fogyatékos hallgatók ösztöndíjprogramjának megnyitóján. Hangsúlyozta: a közigazgatás az esélyteremtés mellett jó példával kíván szolgálni a versenyszféra számára is. Júniusig 20 hallgató és 20 mentor segíti majd az egyes minisztériumok munkáját – írja az OrientPress Hírügynökség.

A fizikai akadálymentesítés mellett ugyanolyan fontos a lelki akadálymentesítés is – mondta el Balatoni Monika államtitkár – ugyanis meg kell tanulnunk kellő nyitottsággal fogadni egymást. Soha erre a magyar közigazgatás életében erre nem volt példa – tette hozzá.

A fogyatékos felsőoktatási hallgatók számára kiírt három hónapos ösztöndíjprogram keretében fogyatékkal élő fiatalok bepillantást nyerhetnek a közigazgatás világába. 'Ezzel a programmal a versenyszférának is szeretnénk üzenni, hogy figyeljenek oda a fogyatékkal élőkre, mert egy pici segítséggel remek szakemberekké válhatnak' – hangsúlyozta az államtitkár, kiemelve, hogy az ösztöndíj által biztosított munkatapasztalat a későbbiekben segíti a hallgatók munkaerőpiaci elhelyezkedését is.

A programra két és félszeres túljelentkezés volt, s e nagy érdeklődésre való tekintettel jövőre újra meghirdetik. Jelenleg 20 hallgatónak és 20 mentornak biztosítják a három hónapos munkavégzést, 12 főt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium lát vendégül, s további 1-1 főt a Miniszterelnökség és a további minisztériumok.

'Köszönöm, hogy nem csak mi, hanem Önök is esélyt szavaztak a közigazgatásnak' – köszönte meg az ösztöndíjasoknak és mentoraiknak a jelentkezést az államtitkár.

A program súlyát jelzi az is, hogy kormányrendeleti szintű szabályozás során született meg, mely deklarálta működési kereteit, feltételeit – emelte ki Csonka Ernő, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal elnöke, mely intézmény a program technikai lebonyolítója. Az ösztöndíjra 52-en pályáztak, s egy három lépcsős kiválasztási eljárás során választották ki a húsz fiatalt – ismertette.

A három hónapos ösztöndíjprogram során napi négy órás munkavégzéssel a résztvevő hallgatók releváns munkatapasztalatot szerezhetnek. A munkát minden hallgató esetében mentor segíti, aki szakmai és praktikus kérdésekben is iránymutatást nyújthat. Mind a hallgatók, mind a mentorok havi ötvenezer forintos anyagi támogatásban is részesülnek.


OrientPress Hírügynökség (OPH)

Hirdetés