Ha a kormány tartós intézkedésekkel teljesíti is a 3% alatti költségvetési hiányt 2014-ben, még akkor sem csökken az államadósság 80% alá - ezt a gyászos képet vetíti előre a Költségvetési Felelősségi Intézet bemutatott technikai kivetítése. Romhányi Balázs, az intézet ügyvezetője úgy véli, hogy semmi mozgástér nincs a költségvetésben egy lazításra, ezért egy esetleges negatív sokk esetén jön a megszokott prociklikus gazdaságpolitika – írja a Portfolio.hu.

Ahogyan arrólbeszámoltunk, a Költségvetési Felelősségi Intézet friss technikai kivetítésében azt vetítette előre, hogy 2013-ban 3% lehet a deficit, míg jövőre 3,8%-ra emelkedhet. A második Varga-csomag (plusz a belső tételek nominális befagyasztása) viszont 3%-ra csökkentené a 2014-es költségvetés hiányát is. Az EU által elvárt 3%-os küszöb fényében tehát úgy tűnik, rendben van a magyar államháztartás.

A KFIB mostani anyagából azonban az is kiolvasható, hogy a 3%-os hiány elérése ellenére a GDP-arányos államadósság továbbra sem csökken 80% alá. "A költségvetési mutatókra vonatkozó 3 százalékos hiány és a 60 százalékos adósságküszöb akkor van egymással összhangban, ha a nominális GDP 5 százalékkal növekszik - például a 2 százalékos infláció és a 3 százalékos reálnövekedés eredőjeként. Ezzel az egyszerű számítással analóg módon a jelenlegi magyar mutatók (3 százalékos infláció, 0,5 százalékos növekedés és 2,7 százalékos hiány) 80 százalékos adósságrátával vannak összhangban" - magyarázzák a költségvetési szakértők. Számításaik szerint az idei év végére 82,8%-ra emelkedik az adósságráta, szemben a kormány által a konvergenciaprogramban jelzett 78,1%-kal szemben.

adossaga

A május közepén megjelent első negyedéves adósságadatok kapcsán márkiemeltük, hogy az adósságpálya képe igencsak aggasztó. A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban csak átmenetinek tekinti az év közbeni adósság-emelkedést és nem aggódik az év végi adat miatt. Varga Mihály már többször is jelezte, hogy lesznek még konkrét lépések, amelyek az adósságszintet tovább fogják javítani, ezek előkészítés alatt vannak.

Azóta egy részletet is elárult a nemzetgazdasági miniszter: vizsgálják, hogy idén is idő előtt törlesszék-e a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) 2008-ban felvett kölcsön aktuális részletét. Ahogyan korábban rámutattunk, meg is lenne a fedezet az idő előtti törlesztésre, melynek nyomán az adósságráta azonnal 2,5 százalékponttal csökkenne. Ezzel viszont a kormány azt vállalná fel, hogy alacsonyabb kormányzati tartalékokkal vág neki a 2014-es évnek, amikor épp esedékesek a parlamenti választások.Nincs mozgástér a költségvetésben Romhányi Balázs ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy miközben az államadósság 80% felett stabilizálódik, addig a költségvetésben semmi mozgástér nincs. A költségvetés oldaláról növekedésösztönzés nem lehetséges és ha bármilyen negatív fuvallat vagy sokk érkezik (például a Fed döntésének globális kockázati étvágyra gyakorolt hatása), akkor a kormánynak újra intézkednie kell. Vagyis a már jól megszokott prociklikus gazdaságpolitika kerül elő - magyarázta a költségvetési szakértő.

A KFIB tehát - piaci elemzők többségével szemben - úgy véli, hogy a kormánynak nem választási kiköltekezésre kellenek az adóemelésből fakadó milliárdok, hanem az alacsony hiány eléréséhez. Összességében nem túl biztató az összkép, a sorozatos költségvetési pakkok (2012-ben 6, 2013-ban eddig 7 intézkedéssorozatot hajtott végre a kormány) ellenére Magyarország nem tud kiszakadni a "kiigazító ördögi spirálból". Romhányi Balázs ennek kapcsán megjegyezte: a válság előtti Olaszországra kezdünk hasonlítani.

Hirdetés