Amennyiben tudatosan szeretné vezetni a cégét és sikerre vinni, akkor nem elég, hogy a megérzéseire hagyatkozzon csak. A pontos tervezés elengedhetetlen része a kockázatmenedzselés. Most pontokba szedtük azokat az alapvetéseket, amelyeket mindenképpen meg kell tennie, ha cége jövőjét biztos kezekben akarja tudni.


Mi jöhet még?

A kockázat lényege, hogy a dolgok nem biztos, hogy úgy alakulnak, ahogy szeretnénk. Az első lépés a tudatos vállalatirányítás felé, ha számba vesszük, mi akadályozhatja céljaink elérését. A kockázatok azonosítása nem történhet rutinból, alapos elmélyülést igényel. Érdemes bevonni minden érintett munkatársat, minden tapasztalat, információ fontos lehet.

Mindenre gondoltam, csak erre nem!

Sok vezető biztos abban, hogy mindent tud a cégéről, az adott folyamatról vagy a környezetéről. Gyakran éppen a hamis bizonyosságból következnek a legnagyobb káresemények. Ha azt gondoljuk, mindenre felkészültünk, fegyvertelenül érhetnek váratlan események. A kockázatok felmérésénél törekednünk kell a teljeskörűségre.

Fluktuáció: kockázat, probléma vagy következmény?

Fogalmazzunk pontosan!

Könnyű eltévedni a kockázatok azonosítása közben. Sokan kockázatnak tekintik például a fluktuációt. Valóban: egy feladat elvégzése során a cserélődő kollégák miatt lehet, hogy késve vagy hibásan teljesítünk, de a megoldást a kiváltó okoknál érdemes keresni. Miért is állnak fel a munkatársak? Bérezési, vezetési vagy munkaerőpiaci problémákkal állok szemben? A kulcsembereimet meg tudom tartani?  Könnyen vagy nehezen tudom pótolni a kieső munkaerőt?  A kockázatok pontatlan azonosításával, általános megfogalmazásokkal semmivel sem jutottunk közelebb ahhoz, hogy megtaláljuk a lehetséges károkat mérséklő, szükséges intézkedéseket.

Mi és miért romolhat el? Mi a tennivalónk?

A kockázatok felmérésének több célja is van. Egyrészt kutatjuk, milyen akadályokba ütközhetünk, másrészt keressük a legjobb választ a lehetséges bekövetkezésekre. Tudomásul vesszük és elfogadjuk? Csökkentjük a bekövetkezés hatását vagy valószínűségét? Megosztjuk a kockázatot másokkal? Esetleg elkerüljük, az adott tevékenység beszüntetésével? Ennek eldöntéséhez minden egyes kockázat alapos elemzésére van szükség.

A Kockázatok.hu egy olyan egyedülálló webapplikáció, ami komplex módon sokszorozza meg a felhasználók kockázatkezelési szakértelmét. A kockázatok tűpontos megnevezése mellett felsorolja a lehetséges kiváltó okokat, és bemutatja a várható következményeket is. Ezek az információk azonosítják egyértelműen az egyes kockázatokat, így – az értékelést követően – már eldönthető, hogy kell-e intézkedéseket hoznunk vállalkozásunk biztonsága érdekében.

Miskolczi Tamás
ETK Szolgáltató zRt., Kockázatok.hu

Hirdetés