A siker érdekében fel kell vállalni egyes kockázatokat! A túlzott óvatosság behatárolja a lehetőségeinket. De ez nem azt jelenti, hogy körültekintés nélkül ugorjunk fejest a mélybe.


Ne pusztán a megérzéseidre hagyatkozz!

A jövőt sosem láthatjuk előre. Ez a bizonytalanság jelenti azt a kockázatot, hogy kellemetlen meglepetések érhetnek. Mindennapi életünkben és vállalkozásunk irányítása során lényegében folyamatosan értékeljük és kezeljük kockázatainkat. Mégis sokszor előfordul, hogy az események nem a terveink szerint alakulnak. Hogyan lehetünk eredményesebbek?

A siker kulcsa a kockázataid megismerése. Elemezd!

Nem elégedhetünk meg azzal, hogy a legkézenfekvőbb kockázatainkat kezeljük –ráadásul többnyire rutinszerűen. Akkor lesz a legnagyobb esélyünk céljaink elérésére, ha valamennyi lehetséges akadályozó tényezőt megvizsgálunk, és mérlegeljük: eléggé felkészültek vagyunk-e az adott kockázat kézbentartására.

Koncentrálj a jövőre!

Ne keverjük össze a problémát a kockázattal! Előbbivel könnyebb dolgunk van: látjuk mi történt, csak a megoldást kell megkeresni – akkor, ha létezik ilyen. A kockázat lényege a bizonytalanság: jövőbeli lehetséges eseményekre és várható következményeikre kell felkészülnünk. Ha nem derítjük ki, hogy mi romolhat el, a vakszerencsére bízzuk, hogy terveink valóra válnak vagy sem.

A bizonytalansági faktor nem egyenlő az X-faktorral. Minél nagyobb annál kevésbé leszel sztárvállalkozó.

Ha a valóságban vagy akár képletesen A-ból B-be akarunk eljutni, utunkon számtalan veszély leselkedik ránk. A természet erői, véletlen balesetek, emberi mulasztások vagy szándékos károkozás, hirtelen fellépő technikai problémák, hibás kommunikációból eredő félreértések, információ- vagy kompetenciahiányok miatt hozott téves döntések. Napestig sorolhatnánk. Minden egyes konkrét lehetséges bekövetkezésnek ugyanakkor megvan a valószínűsége és várható hatása.

Értékeld kockázataidat!

A nem várt események következményei széles sávban mozoghatnak. Az egyik véglet a pár perc többletmunka vagy a néhány ezer forintos többletköltség, míg szélsőséges esetben kárba veszhetnek gigantikus erőfeszítéseink és pusztító veszteségek is érhetnek. Emellett az is fontos szempont, hogy relatíve gyakran, vagy 10 évenként várhatók komoly viszontagságok. Az azonosított kockázatok alapos értékelésével tudjuk megállapítani, hol kell erősíteni vállalkozásunk immunrendszerét. Kockázatviselő képességünk szerint kisebb súlyú veszélyekkel együtt tudunk élni, a céljainkat érdemben érintő lehetséges káreseményekkel szemben azonban tompító vagy megelőző intézkedéseket kell hoznunk.

Minél többet tudunk a kockázatokról, annál hatékonyabban tudjuk kialakítani vállalkozásunknak azt a startégiáját, amivel legnagyobb eséllyel érjük el célunkat.

Ehhez a munkához ad felbecsülhetetlen segítséget a Kockázatok.hu webalkalmazás. Közel kétezer kockázatot mutatunk be annak jellemző kiváltó okával, lehetséges következményeivel és javasaltokat teszünk a lehető leghatékonyabb intézkedésekre. Használatával megismerheti saját vállalkozásának gyenge pontjait, amelyekre az erőforrásait koncentrálnia kell.

Kockázatok.hu – Veszélyek között is biztonságban!

Hirdetés