A jövő nemzedékek szószólója szerint felül kell vizsgálni a rendeletet, amivel megúszhatják a büntetést az akkumulátorgyártók és az összes szennyező üzem.


Teljes félreértés a kormány részéről, és visszafordíthatatlan negatív környezeti hatásokat okozhat, ami a jelen és a jövő generációját egyaránt sújthatja – írja dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója figyelemfelhívásában a napokban nagy vihart kavart kormányrendeletről. Arról a jogszabályról van szó, amely a környezetszennyező üzemekkel szemben kicsavarja a szankciós lehetőséget a környezetvédelmi hatóságok kezéből – helyette környezetvédelmi hatósági szerződést köthetnek a szennyezés megszüntetésének lépéseiről.

A szennyezéstől visszatartó olyan intézkedés, mint a pénzbírság vagy a szennyező üzem működésének felfüggesztése nem jöhet tehát szóba. A kiadott kormányrendelet alapján minden környezetszennyező ágazat és üzem – köztük az akkumulátorosok – esetében alkalmazható a szerződéses „mentesítés”, noha az energiaügyi és a kancelláriaminiszter azt mondta, csak a kohászatra, illetve csak az ISD Dunaferre vonatkozik a jogszabály, és a hatály szűkítéséről beszéltek. Környezetvédők ezt úgy fordították le, hogy amíg a rendelkezés ebben a formájában érvényes, addig szélesre tárták a kaput, bármilyen üzemmel köthető szerződés, és így megmenekülnek a bírságfizetéstől, esetleg a működésük felfüggesztésétől.

A cikk folytatódik, itt olvasható tovább

Hirdetés