Az iskolatej program Magyarország EU-s csatlakozásakor, 2004-ben indult. Idén azonban már csak heti háromszor kaphatnak a gyerekek iskolatejet. 


A kezdeményezés bevezetésekor még csak az általános iskolásoknak járt az iskolatej, majd lehetőség nyílt az óvodások és középiskolások ellátására is. A program részeként az egészséges élelmiszereken kívül játékos formában hívják fel a tanulók figyelmét az egészséges táplálkozás fontosságára, elősegítve a diákok ismereteinek bővítését is.

A program újraindult Magyarországon, de már csak hetente három nap kapnak tejtermékeket az iskolás gyerekek, míg korábban négy vagy öt napon is volt erre lehetőség – írja az agrarszektor.hu.

Ezekre a tejtermékekre uniós támogatás hívható le, amit a hazai költségvetésből egészítenek ki.

A koronavírus-járvány előtt évente 3-4,5 milliárd forint támogatással működött a program. Amikor a pandémia idején bezárták az iskolákat, a programot is felfüggesztették, a nemrég kezdődött tanévben azonban ismét biztosított a lehetőség.

A célra fordítható pénz szűkössége azonban komoly korlátot jelent. A programra kapott uniós forrás összege fix, az állami támogatás pedig a szakemberek szerint nem emelkedhet a jelenlegi gazdasági helyzetben.

„Az EU-ban az iskolaprogramok felülvizsgálata zajlik, reméljük, hogy ez azt is jelenti, hogy akár emelkedhetne is az uniós támogatási rész. A hazai támogatás természetesen a nemzeti költségvetéstől függ leginkább” – közölte Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a lapnak.

Nehezíti a programot az is, hogy a 75 millió forint feletti szállításokra közbeszerzést kell kiírni, ezért a feldolgozók egy része ügyel arra, hogy ez alatt a szint alatt maradjon. A portál kiemeli, hogy az iskolatej ügye nemcsak edukációs, hanem szociális célokat is szolgál. Számtalan gyerek esetében, különösen a szegényebb régiókban ugyanis az iskolatej az egyetlen tartalmas és egészséges táplálék, amihez hozzájuthatnak.

Hirdetés