A sikeres állam erős és tetterős, képes saját lehetőségeit jól felmérni és így hatni a magyar, a regionális és az európai politikai tér, valamint a világ folyamataira – mondta beszédében a miniszterelnök politikai igazgatója.


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) központi tanévnyitó ünnepségén azt is mondta Orbán Balázs, hogy a kormány célja magasan képzett, önálló gondolkodásra és döntésre képes fiatalokat bocsátani az állam szolgálatába: „olyanokat, akik erősíteni tudják a magyar állam cselekvőképességét, és segítik, hogy ellenállóbb legyen a belső és külső kihívásokkal szemben”. A politikai igazgató szavai szerint ahhoz, hogy az állam védelmezni tudja polgárait, mindenekelőtt képesnek kell lennie a nemzeti érdekek felismerésére egy olyan környezetben, „ahol egyszerre kell szembenéznünk háborús fenyegetéssel, gazdasági válsággal, folyamatos migrációs veszéllyel és azzal, hogy az egész világ egy új hidegháborús logika irányába mozdul”.

Ezért olyan tisztviselők kellenek, akik megértik, hogyan alakul át a világ működése – jelentette ki, hozzátéve, hogy olyan időket élünk, amikor „jó koponyákra van szükség”. Fontos az is, folytatta a szónok, hogy az állam képes legyen megszerezni saját polgárai és a külföldi partnerei bizalmát. Az államnak segítenie kell a kapcsolatok kiépítését a gazdaság és a kultúra területén.

Az idei már a 11. tanévnyitó azóta, idézte fel, hogy „a magyar felsőoktatás egyik legkiválóbb intézménye”, a Ludovika akadémia eszmei örökségét újjáélesztő NKE megkezdte működését. Kitért arra is, hogy a „ludovikás hagyományok” újjáélesztése egyenes következménye a kormány alapvető céljának, a nemzeti érdekek védelmének. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem nem szokványos felsőoktatási intézmény, szögezte le: „Az itteni tanulmány az állam szolgálatának előszobája. Aki itt végez, az nem csak szakmai pályát választ magának, hanem igazi hivatást, és úgy dönt, hogy az életét a közösség szolgálatába kívánja állítani. Ez a döntés több felelősséget jelent, mintha a hallgató másik egyetemet választott volna; ugyanakkor nem jár kevesebb szabadsággal.” A szabadság – folytatta – kölcsönös kötelezettségekbe, szokásokba ágyazódik, amelyek megvédik, valamint kiszámíthatóvá teszik az egyén és a közösség életét.

Az egyetem hallgatóihoz fordulva Orbán Balázs arról beszélt, hogy „jó eséllyel téved”, aki közülük arra számít, hogy hagyományos közigazgatási pálya előtt áll: „A köz szolgálata megbecsülést, karrierlehetőséget, szellemi kihívást és változatosságot is jelent – ígérte nekik –, egy dolgot azonban biztosan nem jelent: unalomig kiszámítható, nyugdíjas, bürokrata állásokat.” Arra intette a fiatalokat, hogy készen kell állniuk a váratlan helyzetek kezelésére, és nem hiányozhat belőlük a folyamatos szakmai fejlődés iránti vágy. „Csak így tudjuk felkészíteni Magyarországot az előtte álló feladatokra.”

Megemlékezett Orbán Balázs arról is, hogy Magyarország a legrégebbi államszervező erő a Kárpát-medencében, így a stabilitás és a folytonosság hordozója.

Deli Gergely, az NKE rektora köszöntőjében azt emelte ki, hogy előre jutni csak „megszerzett, feldolgozott és átélt” tudással lehet. „Az önök legfontosabb feladata, hogy tudást szerezzenek” – fordult a hallgatókhoz, hozzátéve: a tudást mind a mai napig leginkább a könyvek közvetítik. A rektor arra biztatta a fiatalokat, hogy szorgalommal és alázatosan járják végig a lépcsőfokokat, hogy később akár válsághelyzetben is jó döntéseket hozhassanak.

Hirdetés