viz10A víz világnapja alkalmából Réthy Pál, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára beszélt.

A jövő kiemelt stratégiai fontosságú kérdéseként kell kezelni Magyarországon a vízgazdálkodást – közölte Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára szerdán a Budapesten, a víz világnapja alkalmából tartott ünnepségen.

A politikus szerint az éghajlatváltozás súlyosbodásával a vízkészlet egyre nagyobb jelentőségűvé válik, és ma már nemcsak a minőségének, hanem a mennyiségének a védelme is fontos.

Rámutatott, hogy körültekintően és takarékosan kell bánni a vízkészlettel, mert az éghajlatváltozás következtében Magyarországon is csökkenő mennyiségű és egyenetlenebb eloszlású csapadékkal kell számolni a jövőben. Ezért a víz mint stratégiai jelentőségű erőforrás szerepe társadalmi, környezeti és gazdasági szempontból is erősen felértékelődött, a vízkészletek védelme és hasznosítása a fenntartható fejlődés egyik kulcsfontosságú tényezőjévé vált.

Beszédében Réthy felidézte, hogy az ENSZ 1993-ban jelölte ki március 22-ét a víz világnapjává. Az elmúlt 30 évben egy-egy aktuális témát választottak ki, amely felhívja a figyelmet a víz alapvető szerepére, idén a jelmondat úgy hangzik: változtass most!

A helyettes államtitkár hozzáfűzte, hogy egyes becslések szerint az EU területének közel egyharmada van kitéve olyan vízhiányos helyzetnek, amikor a kereslet egy bizonyos időszakban meghaladja a rendelkezésre álló kínálatot. A víz és a vízi erőforrások fenntartható használata kapcsán pedig a hatékonyság növelését, az innovációt, a pazarlás kerülését és az újrahasznosítást emelte ki.

Áttekintve az elmúlt időszak feladatait, a politikus elmondta, hogy a vízügyi ágazat 2022 végéig 79 projektet valósított meg 412 milliárd forint értékben. Műszakilag lezárult két nagy beruházás, a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésével a Felső-Tisza árvízvédelmi rendszerének kiépítése a Tisza-tó-tározó megvalósításával, valamint a Tisza-hullámtéri nagyvízi meder vízszállító képességének javítása Szolnok és Kisköre között.

A geoprojektek mellett 2021-től a helyreállítási és ellenálló képességi terv vízgazdálkodási beruházásai 50 milliárd forint támogatással valósulhatnak meg többek közt a Duna-Tisza-közi homokhátságon és a Rábaközben – tette hozzá. Szólt még az öntözésese gazdálkodás erősítéséről, valamint az aszály elleni rendszer fejlesztéséről is.

Az ünnepségen Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára több elismerést is átadott az ágazatban tevékenykedőknek.

(VG.hu)

Hirdetés