2,2 milliárd forintból újítják fel a sármelléki repteret, és százmilliárdos összegből fejleszthetik a hévízi régiót, útépítésekkel, aquaparkkal.


Tokaj mellett a legkiemeltebb fejlesztendő területként tekint a kormány Hévízre és környékére – értesült a Népszava.

A lap információi szerint Hévízt a gyógyturizmus mellett azon vendégek számára is vonzóbbá tennék, akik nem csak a gyógyvizet keresik, ezzel kapcsolatban kétmilliárd forintért már tervek is készültek.

Az ár jól mutatja a tervezett beruházás nagyságát, hiszen szakemberek szerint a tervezési költségek jellemzően egy projekt esetében a teljes fejlesztés 1,5-2 százalékát érik el, vagyis ebben az esetben 100 milliárdos beruházásról lehet szó. Ennek keretében kétszer kétsávos út épülne Hévíz és Sármellék között, míg Alsópáhok és a fürdőváros határában egy 30 hektáros aquaparkot hoznának létre a megfelelő kiszolgálólétesítményekkel, üzletekkel, éttermekkel.

Az biztos, hogy a többségi állami, kisebbségi önkormányzati tulajdonban lévő Hévíz-Balaton Airport Kft. 2,2 milliárd forintot költ a sármelléki nemzetközi reptérre. Az infrastrukturális fejlesztések keretében megújul a futópálya, a jelenlegi gurulóút, lecserélik a műszeres leszállító rendszert, az ILS-t, fejlesztik a forgalmi előtér térvilágítását, átalakul az utasforgalmi épület, energiahatékony fényforrásokat telepítenek, valamint a terminál hűtő-, fűtő- és légcserélő rendszere is megújul – közölte a Népszavával Benkő Attila, a sármelléki Hévíz-Balaton Airport Kft. ügyvezető igazgatója.

Hirdetés