Huszonnégy településen több mint kétszázhúsz tanterem, illetve óvodai csoportszoba, tanuszodák, tornatermek, amelyek több ezer gyerek számára javították volna a tanulási lehetőségeket – ezek is rajta vannak a kormány által egyik pillanatról a másikra megszüntetett beruházások listáján. 


Összesen 270 állami beruházást függesztett fel a kormány – derült ki még június elején, amikor Lázár János építési miniszter válaszolt Vadai Ágnes DK-s parlamenti képviselő írásbeli kérdésére. Az „ideiglenesen” leállított építkezések, fejlesztések között a legtöbb egészségügyi és sport célú, közlekedési, illetve oktatási volt.

A Szabad Európa utóbbiakat gyűjtötte ki táblázatba. Elhelyezte egy térképen azokat a településeket, amelyek rosszul jártak a kormány intézkedésének következtében. Ennek alapján jól látszik, hogy az oktatást elvileg kiemelt nemzeti ügyként kezelő kabinet gyakorlatilag a teljes budapesti agglomerációban lenullázta az óvoda- vagy iskolafejlesztéseket, -építéseket.

Nagy szükség lett volna rájuk

Pedig ezeken a településeken régóta komoly probléma az, hogy a Budapestről kiköltözők nagy száma miatt roppant zsúfoltak a nevelési-oktartási intézmények, gyakran lehetetlen, a XXI. században elfogadhatatlan körülmények között tanulnak a gyerekek.

Más esetben kifejezetten hátrányos helyzetű településtől vettek el fejlesztést, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, az Ózdi járásban található Arlón például biztosan nagyon sokat jelentett volna a helyi gyerekeknek egy új tornaterem. Most ki tudja, mikor épül meg.

A cikk nem ért véget, itt olvasható tovább

Hirdetés