magarorszagKonzultációba fogott az Egyensúly Intézet több hazai településen. Arra voltak kíváncsiak, miként működhetne jobban az önkormányzat, az állam és a piac hármasa közösen. A párbeszédre azért van szükség, mert az utóbbi években sok feszültséget okozott a felek között a Covid, az infláció és a háború - hangzott el az ATV Híradójában.

„Egyre nehezebb a vidéki önkormányzatok helyzete" - álltja Szigetvár független polgármestere. Folyamatosan csökkentik a jogköreiket és a bevételük is kisebb. Vass Péter szerint nem szabad az önkormányzatiságot tönkre tenni, mert a helyi emberek legjobban mégis csak bennük bíznak, ügyes bajos dolgaikkal előbb fordulnak hozzájuk, mint az országos politikusokhoz.

Kiemelte az ATV Híradójának Vass Péter azt is, hogy felülvizsgálatra lenne szükség a feladatokat illetően, mivel vannak olyan dolgok, amelyeket jobb lenne, ha továbbra is az önkormányzatok intéznének, hiszen jobban ismerik a helyi embereket.

Az Egyensúly Intézet igazgatója szerint Európában átalakulóban van az állam és az önkormányzat szerepe, de egy dolog biztos, mégpedig az, hogy minden városvezető a problémák megoldására törekszik.

Boros Tamás kiemelte, hogy az állam és az önkormányzat sokszor hasonló problémákat fogalmaz meg. „Azt gondoljuk, ezt érdemes felhangosítani, mindenki tudjon arról, hogy az ipari parkok kérdése, az infrastruktúra hiánya, az elvándorlás kérdése, a munkaerőhiány és a magas infláció hogyan hat a településekre" - tette hozzá az igazgató.

A Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője szerint az emberek sokkal fogékonyabbak a helyi ügyek iránt, ezért is fontos az önkormányzatiság. Závecz Tibor hozzátette, „az aktivitás, a közéleti aktivitás szinte bármely napon az adott évben sokkal inkább megvan, mint az országos ügyek iránti érdeklődés, tehát a helyi ügyek kifejezetten fontosak, szeretik az emberek, hogyha véleményt nyilváníthatnak a dolgokról".

Az egyeztetésen hangsúlyozták, a központosítás és az önkormányzatok jogainak csorbítása nem felel meg a 21. század kihívásainak.

Hirdetés