A magyar kormány direkt beavatkozása negatív hatású, sorvasztja az önkormányzati szférát, ez pedig tudatos. Az önkormányzati választás előtt is érezni ezt – állapította meg a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ).


A tudatosság jele, hogy az állam évek óta von el hatásköröket láthatóan annak érdekében, hogy a politikai akarat és ne a szakmai érvek alapján intéződjenek egyes ügyek. Az ágazat problémáit és az elvárásaikat az érdekvédők egyfajta „tanmesében” fogalmazták meg. Mint írták, tisztában vannak kötelezettségeikkel, de a magyar kormány is érezze, hogy neki is van kötelezettsége, azonnali intézkednie kell. 

Hatástalannak bizonyult az a proklamáció, amelyet még februárban küldött a miniszterelnöknek a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), és amelyben azonnali béremelést követeltek a szociális ágazatban dolgozóknak, mert a jelenlegi bérük a bruttó átlagkereset felét sem éri el. Boros Péterné, az MKKSZ elnöke akkor úgy fogalmazott: „ma már az egész ország világosan látja, hogy a szociális ágazat részeként a gyermekvédelem, és együtt a szociális feladatokat ellátó ágazat egésze egy robbanás előtt álló puskaporos hordó. De mindenkinek tudnia kell, hogy nem az egyetlen, mert ugyanez a helyzet még a helyi önkormányzati köztisztviselők körében, továbbá a helyi önkormányzatok intézményeiben – a kulturális területen is.” Az érdekvédő szerint az államkasszában van pénz, csak ezekre a területekre kellene költeni. Ne várják meg, míg teljesen kiürül a szociális ágazat, és emiatt más megélhetést keresnek a szakemberek.

A cikk itt olvasható tovább

Hirdetés