A héten elfogadott minimálbér-emelést az önkormányzatok már nem tudják kigazdálkodni, ezért Gémesi György a MÖSZ elnöke azt kéri Pintér Sándortól, hogy hívja össze az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsát.


Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke Gémesi György azt kéri Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy hívja össze az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsát, mert a minimálbér-emelés miatt az önkormányzatok gazdálkodása nehéz helyzetbe kerül.

Levelében a MÖSZ azt írja: a szövetség tagjai támogatják a minimálbér és a garantált bérminimum emelését, de azt nehezményezik, hogy a döntést nem előzte meg párbeszéd.

Bajba kerülnek az önkormányzatok a minimálbér miatt

Az Országgyűlés 2023. július 7. napján fogadta el a 2023. évi LV. törvény Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló törvényt, amely meghatározza az önkormányzatokat illető támogatásokat. Ebben a törvényben nincs fedezet arra, hogy az önkormányzatok az így megnövekedett bérköltségeit ki tudják gazdálkodni.

Az energiaárak emelkedése, az intézmények működési költségét már így is az egekbe emelte, a bérköltségek ilyen mértékű növekedése pedig az intézmények működését veszélyeztetheti. Mint írják: mindent megtesznek azért, hogy biztonságosan tudják működtetni az intézményeket és biztosítani az elemi közszolgáltatásokat, emellett el tudják látni a szociális feladataikat is.

Az intézménybezárások, a közfeladatellátás, valamint a szolgáltatások színvonal romlásának elkerülése érdekében a Magyar Önkormányzatok Szövetsége konkrét megoldási javaslatokat kíván tenni. Javaslataikról, a kormány várható intézkedéseiről, továbbá a 2024. évi költségvetési keretek újra gondolásáról soron kívüli kormányzati – önkormányzati érdekegyeztetést, érdemi párbeszédet tartanak szükségesnek.

(economx)

Hirdetés