rendelo1A KDNP frakcióvezető-helyettese, a törvényalkotási bizottság tagja Érd független polgármesterének, Csőzik Lászlónak a kérdésére járt utána az ügynek, miután az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) két hete levélben tudakolta meg az ország településeitől, hogy átadnák-e szakrendelőiket az államnak. A központi kórházfenntartó egyébként már január óta gyűjti a 136 nem állami tulajdonban lévő járóbeteg ellátó intézmény gazdálkodási és egyéb adatait.

A fővárosi kerületek egymás után mondtak nemet a kérdésre és a múlt héten a Fővárosi Közgyűlés is megerősítette korábbi döntését, miszerint továbbra is a fővárosi önkormányzat fenntartásában működjenek legalább a jelenlegi központi költségvetési támogatás megtartásával a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei által működtett járóbeteg-szakellátások. A főváros jelenleg két ilyet üzemeltet a hajléktalan-ellátás részeként: a nőgyógyászatot és pszichiátriát, szoros kapcsolatban a hajléktalan-ellátás többi intézményével. A főpolgármester előterjesztése szerint a két szakellátás államosítása szakmailag, az érzékeny ellátotti célcsoport biztonságos, személyre szabott egészségügyi ellátása érdekében nem támogatandó.

Érd polgármestere szerint az önkormányzatok szinte kivétel nélkül köszönték, de nem kértek az kormány ajánlatából.

„Az állam már átvette a településektől a védőnői szolgálat és az ügyeleti rendszer működtetését, csak idő kérdése és a háziorvosok is célkeresztbe kerülnek. A szakrendelőkre az elmúlt évtizedekben nagyon sokat költöttek a helyi önkormányzatok”> – hangsúlyozta Csőzik, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökségi tagja. aki úgy véli, hogy a települések az államnál sokkal rugalmasabban és gyorsabban tudnak reagálni a változásokra. Érden például önkormányzati forrásból fizetik mostantól a laboratóriumok második műszakját, így akadályozva meg, a várólisták kialakulását.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés