lazar janos03Bevezetik a közszolgálati életpályamodellt, és 30-40 százalékkal emelkedik a járási hivatalokban dolgozók bére - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádióban.

Jelenleg 925 ezer közszolgálatban dolgozó embernek utalnak fizetést. Hárommillió adófizető eltart 925 ezer közalkalmazottat, ez az arány körülbelül 20-22 százalék - mondta Lázár János. Megjegyezte: ez a szám Magyarországnál versenyképesebb nyugat-európai országokban is jelentősen kisebb. A miniszter szerint a minisztériumokban, állami főhatóságoknál vannak sokan. Helyi szinten, például a járási hivatalokban, illetve olyan más állami szerveknél, ahol találkoznak az ügyfelekkel, semmiképpen nem lehet a létszámot csökkenteni – jelentette ki.

Arról is szót ejtett, hogy a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal december 31-ével megszűnik. Azt mondta: a kabinet jól teszi, ha a kormányzati szektorban folyamatosan racionalizál.

Kitért arra is az interjúban Lázár János, hogy az Államreform Bizottság minden területen megvizsgálja, milyen szolgáltatásokat kapnak a magyar adófizetők a befizetett adókért cserébe. Példaként említette az adóeljárási törvény, az építési szabályok, valamint az illetékek és bírságok felülvizsgálatát. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: véleménye szerint a magyar állam túl sok illetéket és bírságot szed be.

Emlékeztetett arra, hogy január elsejétől a jelenleg 21 napos átlagos ügyintézési időt 15 napra csökkentik. Az a cél, hogy az állami szolgáltatások ne nehezítsék, hanem könnyítsék az emberek életét – emellett tett hitet Lázár János a Kossuth Rádióban.

Hirdetés