akta0Benyújtottak egy újabb – az új források biztosításához elvárt – törvénymódosítást, ami többek között a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatos folyamatokat gyorsítaná meg. A törvénymódosítást kedd este nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A benyújtott módosításról Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon azt írta , „a módosítás gyorsítja a közérdekű adatokat megismerésére szolgáló perek lefolytatását, illetve növeli azok hatékonyságát”.

A módosítás főbb pontjai a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatos peres eljárások gyorsítására és a központi információs közadat-nyilvántartás létrehozásáról szólnak. A közérdekű adatok bemutatása egy olyan összefüggésben indítható perek lefolytatásának gyorsításához, valamint az e perek hatékonyságának növeléséhez szükséges módosításokat tartalmazza, valamint a bárki számára elérhető, nyilvános a Központi Információs Közadat-nyilvántartás létrehozását irányozza elő.

A nyilvántartás tartalmazza a költségvetési szervek, valamint a helyi és nemzeti önkormányzatok legfontosabb gazdálkodási adatait, így különösen az általuk vagy az európai uniós forrásból megvalósuló támogatás, ötmillió forint elérő költségvetési támogatások, közbeszerzések, szerződések és kiadások adatait.

A Központi Információs Közadatnyilvántartás felületén kéthavi rendszerességgel, a közzététellel legalább öt évig elérhető módon kell majd közzétenni a közérdekű adatokat.

A módosítás, a parlament megszavazza, az év végén lépne fel.

Az Európai Bizottság szeptemberi javaslata szerint 3000 milliárd forintnyi összeget kellene elvonni Magyarországtól az új pénzek felhasználása körüli visszaélések miatt, de két hónap haladékot adtak arra, hogy a kormány megtegye a Bizottságnak korábban beígért korrupcióellenesen.

A kormány tizenhét ígéretet tett a Bizottságnak, hogy hozzájusson a forrásokhoz, a lépések még a Miniszterelnökséget is elérik. A gigászi összeg zárolásáról és az ehhez kapcsolódó jogállamisági mechanizmusról is írtunk, ahogy arról is, hogy a K-Monitor szerint az irány jó, de maradtak hiányok, és  nem jelentenek csodafegyvert  az uniónak vállalt törvényjavaslatok.

(Telex.hu)

Hirdetés