mkksz tuntetes141205A kormány nemet mondott a közszolgálati keresetek jövő évi emelésére, a munkavállalói oldalt alkotó szakszervezetek ezért felálltak a tárgyalóasztaltól az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács keddi ülésén, és már egymással egyeztetnek a közös tiltakozásról.

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács keddi ülése azzal ért gyors véget, hogy a munkavállalói oldalt alkotó szakszervezetek felálltak a tárgyalóasztaltól. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma közleménye szerint a kormány egyértelműen elutasította a szakszervezetek több éves bérfelzárkóztatási programját és annak első elemét, a közszolgálati dolgozók bérének egységes, legalább 5 százalékos, illetve minimum 10 ezer forintos emelését januártól.

A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint a követelés teljesítése 50 milliárd forintot igényelne a jövő évi költségvetésből. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szerint a kategorikus elutasító válasszal a kormány tovább mélyíti a dolgozói szegénységet, munkáltatóként semmibe veszi a több mint 660 ezer közszolgálati munkavállalót. Ez pedig elfogadhatatlan, ezért hagyták abba a kormánnyal a további egyeztetést az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalát alkotó szakszervezetek. December 12-én egyeztetnek a tiltakozás közös formájáról.

A közelmúltban több különböző ágazati érdekképviselet is tüntetést szervezett Budapesten, legutóbb a múlt héten a korkedvezményes nyugdíj megtartása, a sztrájkjog visszaállítása, illetve a közszféra bérfelzárkóztatása érdekében. Több, különböző konföderációhoz tartozó szakszervezet a LIGA kezdeményezésére félpályás útlezárásokat tervez december 15-én a fővárosban és több helyen is az országban. Már nemcsak a korkedvezményes nyugdíj megtartását követelik, hanem A munka törvénykönyvének módosítását, illetve a béremelési követelésük elfogadását is.

Hirdetés