lazarjanos04A kormány belevág az államreformba, ennek során tartósan határozza meg, hogy a befizetett adóért cserébe milyen szolgáltatásokra számíthatnak a választók - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány ülése alatt tartott szóvivői tájékoztatón.

A szempontok között a vállalkozás megkönnyítését, a gazdasági bürokrácia csökkentését és a növekedés támogatását – hangsúlyozta Lázár János. Olyan államot kívánnak megalapozni, amely békén hagyja az állampolgárokat, az állami munkát a befizetett adókért és nem külön díjakért végzi el – jelentette ki. Az átalakítás – a hatékonyságra koncentrálva – érinteni fogja a minisztériumok létszámát, a területi közigazgatást és az ügyintézésről szóló hatályos törvényeket. Tarthatatlan, hogy a 4 millió 100 ezer adófizetőből csaknem egymillió az államtól kapja a fizetését – mondta a miniszter.

Lázár Jánost a kormány kérte fel az egyszerűbb államigazgatás kidolgozására – közölte Kurucz Éva kormányszóvivő. Lázár azt ígérte: az államreform a közszolgálatban dolgozók számára életpályamodellt is nyújt majd. 2015. július 1-jétől a fegyveres testületek számíthatnak jelentős béremelésre, ezt már az idei költségvetés is tartalmazza. 2016. július 1-jével megindul a közszolgálati életpályamodell, ami a közalkalmazottakon túl a köztisztviselőkre, kormánytisztviselőkre vonatkozik - fűzte hozzá.

Jövő januárjától csökken az ügyintézési határidő a jelenlegi 21 napról az általános 15 napra, ami legfeljebb 15 nappal hosszabbítható majd. A miniszter 2016-tól 2018-ig „állami rezsicsökkentést” is ígért: ez az állami eljárási illetékek, bírságok folyamatos kivezetését, csökkentését foglalja magába.

A kormány Patyi András egyetemi tanárt kéri fel a megalakuló államreform bizottság vezetésére, amelytől javaslatokat vár a kabinet. A reform része az is, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi Egyetemmé alakul át a következő években.

Új közbeszerzési szabályt is alkotnak, amelynek koncepcióját a következő hetekben tárgyalja a kormány – jelezte Lázár János. Ennek értelmében a közbeszerzés teljes egészében elektronikussá válik, 2016. és 2018. között pedig minden vállalkozói ügyintézést azzá tesznek.

Jövő őszre mintegy 260-ra növelik a kormányablakok számát a jelenlegi mintegy ötvenről. a kormányablakok már nemcsak közigazgatási funkciókat töltenek majd be, hanem szerepük lesz az új pénzügyi rendszerben és az új nemzeti közmű-szolgáltatási rendszerben is.

A közösségi közlekedés rendszerét a járási hivatali rendszernek megfelelően tekintik át, mivel a járási szisztémának megfelelően tervezik meg az oktatást, a szociális és egészségügyi ellátást.

Ezenkívül ismét tárgyalt a kabinet a minisztériumok és más állami szervek vidékre költöztetésének tervéről, emellett az egész építésügyi szabályozást is átalakítják – mondta még el Lázár János.

Hirdetés