dolgozA jó tisztviselő személye a közigazgatás egyik központikérdése, vele szemben három komoly elvárás merül fel: legyen hozzáértő, szakmája iránt elhivatott, és mindenek előtt független – hangsúlyozta beszédében Danku Csaba, a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős helyettes államtitkára a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tartott diplomaosztón.

A jó tisztviselő hozzáértése elhivatottságán alapul, az Egyetem erre készítette fel a most végző hallgatókat - mondta ünnepi köszöntőjében Danku Csaba. A végzősökhöz szólva leszögezte, olyan hivatást választottak, amely a nemzet, az állam és a közjó érdekét szolgálja. A nemzetközi környezetre emlékeztetve felhívta a figyelmet, hogy nehéz körülmények között kell majd helytállniuk. Mint mondta, az elmúlt évtizedek bizonyítják, hogy a világpolitika folyamatos változásban van. Napjainkban olyan emberekre van szükség, akik értik a modern világ történéseit, és képesek arra, hogy az egyetemen megszerzett ismeretek birtokában Magyarország érdekeit szolgáló felelős döntéseket hozzanak – emelte ki. 

Olyan fiatalok tanultak és tanulnak most is eme falak között, olyan oktatóktól, akik a haza érdekeit mindennél előbbre valónak tartják, ezért tisztelet és elismerés illeti őket – fogalmazott a Miniszterelnökség helyettes államitkára. Hozzátette, Magyarország akkor lehet hosszútávon is sikeres, ha átgondolt stratégiája és jövőképe van. Mint mondta, az átgondolt stratégia része a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is, amely az átalakított magyar felsőoktatási rendszer egyik zászlóshajója. 

Tálas Péter, a Nemzetközi és Európa Tanulmányok Kar (NETK) dékánja az ünnepségen mondott köszöntőjében hangsúlyozta, a mai nap ünnep a biztonság és védelempolitikai alap- és mesterszak, valamint a nemzetközi tanulmányok alapképzés 30 végzős hallgatójának, de ünnep az oktatók és az egyetem vezetői számára is. Kiemelte, az idén februárban megalakult Nemzetközi és Európai Tanulmányok kar számára megkülönböztetetten fontos a mai ünnepség, hiszen ez a kar első diplomaosztója. Hozzátette, az ünnepség azonban csak részben a karé, ugyanis a most végzők hivatalosan a Hadtudományi és Honvédtisztképző karon kezdték el tanulmányaikat. Tálas Péter ezért úgy fogalmazott, ez a diplomaosztó a közös egyetemi munka legjobb példája. 

Az új kar létrejötte az Egyetem fejlődőképességét mutatja – fogalmazott Patyi András, az NKE rektora. Elmondta, az NETK az egyetem legfiatalabb kara, amely szerves belső fejlesztés eredményeként jött létre. Patyi András a hallgatókhoz szólva kiemelte, a mostani összetett, posztmodern világ megértéséhez állandó figyelem szükséges. Ezért a végzetteket arra kérte, hogy tudásukat ne csak saját javukra használják, hanem segítsenek másoknak is eligazodni a világ gyorsan változó viszonyai között. (OrientPress Hírügynökség)

Hirdetés